Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sastao se u četvrtak, 10. ožujka 2011. godine, s predsjednikom Vrhovne Rade Ukrajine Volodimirom Litvinom.

Bilateralne odnose između dviju zemalja sugovornici su ocijenili vrlo dobrima i prijateljskima, bez otvorenih pitanja, a izraženo je i zadovoljstvo razvijenom i redovitom parlamentarnom suradnjom

Bilateralne odnose između dviju zemalja sugovornici su ocijenili vrlo dobrima i prijateljskima, bez otvorenih pitanja, a izraženo je i zadovoljstvo razvijenom i redovitom parlamentarnom suradnjom.

Na sastanku je također istaknuta dobra suradnja između hrvatskih i ukrajinskih regija i gradova, u okviru koje je potpisano nekoliko sporazuma o prijateljstvu, a još su neki u pripremi, čime se osnažuje bilateralna suradnja na najširoj osnovi.

Analizirajući bilateralnu gospodarsku suradnju zaključeno je kako postoje brojni potencijali za njezino unaprjeđenje, posebice u pogledu izgradnje infrastrukturnih objekata u Ukrajini. Sugovornici su izrazili uvjerenje i u jačanje suradnje na području turizma, pri čemu je ministar Jandroković naglasio kako će tome zasigurno pridonijeti i danas usvojena odluka hrvatske Vlade o ponovnom privremenom ukidanju viza za ukrajinske državljane tijekom ovogodišnje turističke sezone.

Svog gosta upoznao je i s aktualnostima vezanima uz pristupni proces Republike Hrvatske za punopravno članstvo u Europskoj uniji te napomenuo kako Hrvatska, kao zemlja kandidat koja je u završnoj fazi pregovora, daje punu podršku Ukrajini u njenim odnosima s Europskom unijom. Također je iskazao spremnost hrvatske strane da ponudi Ukrajini svoja iskustva iz pregovaračkog procesa.

Predsjednik ukrajinskog parlamenta Litvin uputio je zahvalu na očuvanju i zaštiti položaja ukrajinske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj.



Priopćenja