Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik Andrej Plenković održao je govor na stručnom skupu „Hrvatsko – francuski dodiri“ u okviru Dana Frankofonije u Zagrebu, organiziranog na inicijativu Hrvatske udruge stipendista francuske Vlade

Državni tajnik Plenković istaknuo je prijateljske odnose Hrvatske i Francuske koji su definirani Strateškim partnerstvom koje su Hrvatska i Francuska potpisale u srpnju 2010. godine, a kojim se reguliraju prioriteti bilateralne suradnje

Državni tajnik Plenković istaknuo je prijateljske odnose Hrvatske i Francuske koji su definirani Strateškim partnerstvom koje su Hrvatska i Francuska potpisale u srpnju 2010. godine, a kojim se reguliraju prioriteti bilateralne suradnje. Naglasio je značaj francuske potpore putu Hrvatske prema članstvu u Europsku uniju, posebice stavljanjem Hrvatskoj na raspolaganje više posebnih savjetnika za pravosuđe, poljoprivredu, unutarnje poslove, vojne poslove, kulturu, te također za EU pitanja. Državni tajnik Plenković naglasio je partnerske odnose Hrvatske i Francuske kao saveznica u okviru Sjevernoatlantskog saveza i zajedničkog vojnog angažmana u Afganistanu, a također i značaj suradnje u okviru Unije za Mediteran.

Državni tajnik Plenković govorio je o značaju i ulozi akademika Grmeka, povjesničara znanosti svjetskog glasa, europskom humanistu i angažiranom intelektualcu koji je dao veliki doprinos povezivanju svojih dviju domovina – Hrvatske i Francuske. Naglasio je ulogu akademika Grmeka početkom agresije na Hrvatsku kada je u francuskim medijima objavljivao tekstove o Hrvatskoj, održavao brojna predavanja i javne nastupe koji su utjecali na promjenu javnog mijenja o Hrvatskoj.

Na skupu o akademiku Mirku Draženu Grmeku i njegovom značaju govorili su među ostalima prof. dr sc. Aleksa Bjeliš, rektor Sveučilišta u Zagrebu, Jean–Marc Cassam-Chenaï, savjetnik za kulturu veleposlanstva Francuske u Zagrebu, supruga pokojnog profesora Grmeka književnica Louise Lambrichs, prof. dr.sc. Marc Gjidara, dr.sc. Neven Šimac te mr.sc. Ivica Vučak, dr.med.



Priopćenja