Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U okviru posjeta izaslanstva Tajništva za europske poslove Vlade Republike Makedonije Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, u petak 25. veljače 2011. godine, održan je radni dio sastanka na kojem je državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković održao izlaganje na temu “Uloga Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH u nacionalnoj koordinaciji europskih poslova“

U okviru svojeg izlaganja opisao je modele koordinacije europskih poslova u Republici Hrvatskoj u razdoblju od stjecanja neovisnosti do danas

U okviru svojeg izlaganja opisao je modele koordinacije europskih poslova u Republici Hrvatskoj u razdoblju od stjecanja neovisnosti do danas i naglasio da je od početka pregovora, odnosno u kontinuitetu od šest godina Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija tijelo zaduženo za nacionalnu koordinaciju europskih poslova. Kao glavne zadaće Ministarstva u postupku koordinacije europskih poslova naveo je usklađivanje zakonodavstva, provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, informiranje i obrazovanja o Europskoj uniji i prevođenje pravne stečevine Unije. Ujedno je istaknuo nastavak potpore i tehničke pomoći Republici Makedoniji, ali i svim državama u regiji na njihovom putu u Europsku uniju.

O strukturi i radu Uprave za koordinaciju prilagodbe pravnom sustavu Europske unije i praćenje provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i Tajništvu pregovaračke skupine te zadaćama djelatnika koji prate pojedina poglavlja, nazočne je informirala ravnateljica Dubravka Vlašić Pleše.

Izaslanstvu Tajništva za europske poslove obratio se i glavni pregovarač Vladimir Drobnjak koji je dao iscrpan pregled hrvatskog pristupnog procesa te se osvrnuo na predstojeće zadatke Republike Hrvatske u pogledu ispunjavanja mjerila za završetak pregovora u prvoj polovici ove godine.

Nataša Mikuš Žigman, zamjenica tajnika Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova EU, makedonskom je izaslanstvu prenijela hrvatska iskustva u korištenju pretpristupnih fondova Europske unije te predstavila pripreme za korištenje strukturnih fondova kada postanemo članica Europske unije.

U drugom dijelu radnog posjeta, održane su tehničke konzultacije i sastanci makedonskog izaslanstva s voditeljima radnih skupina za pojedina poglavlja pregovora i djelatnicima Uprave za koordinaciju prilagodbe pravnom sustavu Europske unije i praćenje provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Tajništva Pregovaračke skupine Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.



Priopćenja