Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U četvrtak, 17. veljače 2011. godine, u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, započeo je dvodnevni seminar na temu „Pravni aspekti i faze pristupnih pregovora“.

Ovaj drugi u nizu seminara, započetih u prosincu prošle godine, ima za cilj prenošenje hrvatskih iskustava i znanja iz područja europskih integracija državnim službenicima zemalja jugoistočne Europe

Ovaj drugi u nizu seminara, započetih u prosincu prošle godine, ima za cilj prenošenje hrvatskih iskustava i znanja iz područja europskih integracija državnim službenicima zemalja jugoistočne Europe. Nastoji se dati uvid u glavna područja pregovora s Europskom unijom, te u strategije i tehničke izazove vezane za otvaranje, provedbu i zatvaranje pregovaračkog procesa s Europskom unijom.

Seminar se održava u zajedničkoj organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj. Sudjeluju predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Moldove i Turske.

Uvodna izlaganja održale su ravnateljica Uprave za koordinaciju prilagodba pravnom sustavu Europske unije i praćenje provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Dubravka Vlašić Pleše i koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton.

Ravnateljica Vlašić Pleše ukratko je predstavila EU projekt kao projekt cjelokupnog hrvatskog društva, te izložila hrvatski cilj dovršetka pristupnog procesa do kraja mađarskog predsjedanja Unijom, uz kontinuirano provođenje reformi u pravosuđu, borbi protiv korupcije, te restrukturiranju brodogradilišta. Iskazala je punu potporu zemljama jugoistočne Europe na njihovom eurointegracijskom putu.

Stalna predstavnica UNDP-a Vinton pozdravila je ovaj niz seminara kao jedan od primjera kako uspješna suradnja Republike Hrvatske i regionalne mreže UNDP-a služi u svrhu prenošenja hrvatskih stečenih iskustava potencijalnim budućim državama članicama Europske unije.

Ključno predavanje, o pregovaračkom okviru i hrvatskim iskustvima u procesu pregovaranja, održao je glavni pregovarač Republike Hrvatske Vladimir Drobnjak. Pretežno se usmjerio na mjerila koja su za hrvatski pregovarački proces uvedena 2005. godine, standardni dio pregovora koji se odvija paralelno s ispunjavanjem mjerila, te na pripreme državne uprave zemlje kandidata usmjerene dovršetku pregovaračkog procesa.



Priopćenja