Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik Andrej Plenković boravi u radnom posjetu Kraljevini Španjolskoj

Državni tajnik Andrej Plenković, koji od 7. do 9. veljače 2011. godine boravi u radnom posjetu Kraljevini Španjolskoj, susreo se danas s državnim tajnikom za Europsku uniju u Ministarstvu vanjskih poslova i suradnje Kraljevine Španjolske, Diegom Lópezom Garridom i predsjednikom Odbora za vanjsku politiku španjolskog Parlamenta, Josepom Antoniem Duranom i Lleidom

Razmotreno je stanje bilateralnih odnosa u političkim, gospodarskim i sektorskim aspektima suradnje koja je ocjenjena vrlo dobrom osobito u multilateralnim organizacijama te u mirovnim misijama diljem svijeta.

Državni tajnik Plenković upoznao je sugovornike s aktualnom dinamikom hrvatskog pristupnog procesa u EU te planovima za zatvaranje preostalih poglavlja i potpisivanje Ugovora o pristupanju. Sugovornici su potvrdili važnost završetka pristupnih pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom do kraja mađarskog predsjedanja, što je i bio zajednički proklamirani cilj predsjedničkog EU Tria (Španjolske, Belgije i Mađarske).

Državni tajnik Plenković je zahvalio državnom tajniku Garridu na dosadašnjoj španjolskoj aktivnoj potpori, a posebice tijekom predsjedanja Europskom unijom u prvoj polovini 2010. godine, kada je učinjen ključan korak otvaranja svih pregovaračkih poglavlja. Državni tajnik Garrido izvijestio je o angažmanu Španjolske u svezi daljnjeg proširenja EU, a u prvom redu glede Hrvatske.

Predsjedniku Odbora za vanjsku politiku španjolskog Parlamenta Duranu i Lleidi državni tajnik Plenković zahvalio se na njegovom osobnom angažmanu za ubrzanje postupka ratifikacije Sporazuma Republika Hrvatska - NATO u španjolskom Parlamentu tijekom 2008. godine, istaknuvši kako Hrvatska očekuje potporu i prigodom predstojeće ratifikacije Ugovora o pristupanju u Europsku uniju. Predsjednik Duran i Lleida suglasio se da je brza ratifikacija Ugovora ključna i zbog utjecaja ulaska Republike Hrvatske u EU na druge zemlje jugoistočne Europe.

Razgovaralo se i o suradnji Republike Hrvatske i Kraljevine Španjolske u okviru Unije za Mediteran.



Priopćenja