Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sastao se u srijedu, 2. veljače 2011. godine, u Washingtonu, sa senatoricom i predsjednicom Pododbora za europska pitanja u Odboru za vanjske odnose Senata Jeanne S

Ocijenivši bilateralne odnose odličnima, ministar Jandrković zahvalio se senatorici Shaheen na potpori koju pruža Republici Hrvatskoj na ulasku u Europsku uniju

Ocijenivši bilateralne odnose odličnima, ministar Jandrković zahvalio se senatorici Shaheen na potpori koju pruža Republici Hrvatskoj na ulasku u Europsku uniju. Tijekom susreta ministar Jandroković izrazio je nadu za daljnjim jačanjem gospodarskog partnerstva sa Sjedinjenim Američkim Državama, napominjući kako je tijekom 2010. godine više od 130.000 američkih turista posjetilo je Hrvatsku, što je povećanje za 11%, u usporedbi s 2009. godinom.

Ministar Jandroković izrazio je zadovoljstvo što će tijekom svog boravka u Sjedinjenim Američkim Državama zajedno s državnom tajnicom Hillary Clinton potpisati Sporazum o zračnom prometu, koji će omogućiti izravne letove između naših dviju država i time dodatno povećati obujam turističkih boravaka.

Ministar Jandroković izrazio je nadu za što većim interesom američkih investitora za ulaganjem u Republici Hrvatskoj. Bilo je riječi i o stanju na području Jugoistočne Europe s posebnim naglaskom na aktualno političko stanju i problemu formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini. Pri tom je ministar Jandroković istaknuo važnost jednakopravno položaja hrvatskog naroda za stabilnost Bosne i Hercegovine i regije u cjelini.

Sugovornici su se složili kako je euroatlantska perspektiva jugoistoka Europe rješenje za dugoročni mir i stabilnost tog područja.

U tom kontekstu naglasio je i važnost održavanja hrvatsko-američkog regionalnog trgovinskog i investicijskog foruma u Dubrovniku, početkom travnja ove godine. Konferencijom će se na poseban način odati počast Ronu Brownu, ministru gospodarstva Sjedinjenih Američkih Država, povodom 15. obljetnice njegove tragične pogibije u blizini Dubrovnika.

U poslijepodnevnim satima ministar Jandroković će se sastati sa zastupnikom i predsjednikom Pododbora za Europu i Euroaziju Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma Danom Burtnom, senatorom Markom Begichem te posebnom savjetnicom Predsjednika i višom direktoricom za europska pitanja u Vijeću za nacionalnu sigurnost Elizabeth Sherwood-Randall.



Priopćenja