Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovao je u petak, 28. siječnja 2011. godine, u Bečićima, u Crnoj Gori, na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja sudionica Procesa suradnje u jugoistočnoj

Sastanak je održan u organizaciji Crne Gore, kao aktualne zemlje predsjedateljice SEECP-a

Sastanak je održan u organizaciji Crne Gore, kao aktualne zemlje predsjedateljice SEECP-a, a na njemu je razmotrena provedba prioriteta crnogorskog predsjedanja, aktualna situacija u jugoistočnoj Europi, posebice u kontekstu njezinog približavanja euro-atlantskim integracijama, kao i buduće planirane aktivnosti u okviru SEECP-a.

Ministar Jandroković zahvalio je ministru Roćenu i crnogorskom predsjedništvu SEECP-a na organizaciji ovog susreta, te ujedno uputio čestitku Crnoj Gori na nedavnom dobivanju statusa zemlje kandidata za članstvo u Europskoj uniji. Osvrnuvši se na suradnju u okviru SEECP-a istaknuo je kako Hrvatska čvrsto podupire rad crnogorskog predsjedništva na daljnjem promoviranju demokratskih vrijednosti i europskih standarda u regiji. Izrazio je pritom zadovoljstvo postignutim rezultatima, te napomenuo kako su odnosi među zemljama sudionicama ušli u novu konstruktivnu fazu. U tom smislu posebno je istaknuo potporu Hrvatske Vijeću za regionalnu suradnju, koje djeluje kao platforma za identificiranje zajedničkih potreba i njihovih prenošenja u konkretne projekte.

Imajući u vidu važnost dodatnog jačanja regionalne suradnje, te njezinog utjecaja na gospodarske subjekte, ministar Jandroković posebno je naglasio mogućnosti suradnje u okviru CEFTA-e i drugih infrastrukturnih projekta od regionalnog značaja, kao i prekogranične suradnje u dunavskoj regiji. To se odnosi i na područje Jadranskog mora koje ima široke potencijale u turizmu, transportu i energetici, što može dati dodatnu vrijednost zajedničkoj suradnji te promovirati mediteranski identitet. S takvim višedimenzionalnim pristupom regionalnoj suradnji postavljaju se izvrsni temelji za prosperitetnu budućnost regije u cjelini, kazao je ministar Jandroković.

Govoreći o hrvatskom pristupnom procesu za članstvo u Europskoj uniji izrazio je uvjerenje kako će Republika Hrvatska dovršiti pregovore tijekom aktualnog mađarskog predsjedanja, te kraj ove godine dočekati s potpisanim Ugovorom o pristupanju i jasnim datumom njezina pristupa Uniji. Napomenuo je pritom kako opredjeljenje mađarskog predsjedništva za dodatnim približavanjem jugoistoka Europe europskim integracijama predstavlja i novi poticaj za provođenje potrebnih reformi u svim zemljama regije.

Kazavši kako je pažnja međunarodne zajednice, a posebno Hrvatske, usmjerena na budućnost Bosne i Hercegovine, ministar Jandroković podsjetio je i na nedavnu zajedničku izjavu Predsjednika Republike Ive Josipovića i predsjednice Vlade Jadranke Kosor o hrvatskoj potpori integraciji Bosne i Hercegovine u Europsku uniju i NATO.



Priopćenja