Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Na marginama ministarskog sastanka zemalja sudionica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković održao je bilateralni sastanak s ministrom vanjskih poslova i europskih

Nakon sastanka ministri su potpisali Sporazum između Republike Hrvatske i Crne Gore o pružanju konzularne pomoći i zastupanju u izdavanju viza te prateće Protokole između Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Crne Gore

Nakon sastanka ministri su potpisali Sporazum između Republike Hrvatske i Crne Gore o pružanju konzularne pomoći i zastupanju u izdavanju viza te prateće Protokole između Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Crne Gore. Temeljem Sporazuma konzularna pomoć i zastupanje u izdavanju viza pružat će se crnogorskim državljanima u hrvatskom veleposlanstvu u Santiagu de Chileu, te generalnim konzulatima u Melbourneu, Perthu i Los Angelesu.

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo vrlo dobrim odnosima između Republike Hrvatske i Crne Gore, čemu svjedoče redoviti susreti najviših državnih predstavnika, dobra međuresorna suradnja kao i način rješavanja preostalih neriješenih pitanja. Također su izrazili zadovoljstvo danas potpisanim Sporazumom kojim će se unaprijediti konzularna suradnja između dviju država.

Ministar Jandroković istaknuo je kako Republika Hrvatska čvrsto podržava Crnu Goru na njenom putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji i NATO-u te je spremna na prenošenje svojih znanja i iskustava iz ovih procesa. U ovom kontekstu uputio je i čestitku Crnoj Gori na stjecanju statusa zemlje kandidata za punopravno članstvo u Europskoj uniji.

Ministri su se složili kako način na koji Republika Hrvatska i Crna Gora rješavaju preostala otvorena pitanja, u europskom duhu dobrosusjedstva, može služiti kao primjer čitavoj regiji. Dogovoreno je da se susret dvaju ministara, kao supredsjedatelja mješovitog hrvatsko-crnogorskog povjerenstva zaduženog za izradu pravnog okvira na temelju kojeg bi se dvije države zajednički obratile Međunarodnom sudu u Haagu za donošenje odluke o razgraničenju, održi u što skorijem roku.



Priopćenja