Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Veleposlanik Wolfgang Petritsch održao je u MVPEI dva predavanja

Stalni predstavnik Republike Austrije pri Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), veleposlanik Wolfgang Petritsch, održao je u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, 24. siječnja 2011. godine, dva predavanja - „Približavanje Republike Hrvatske OECD-u“ te „Provedba komunikacijske strategije u predreferendumskom razdoblju u Republici Austriji“.

Državni tajnik za europske integracije mr. sc. Andrej Plenković, zahvalio je veleposlaniku Petritschu na prilici da sudionike skupa upozna s načinom funkcioniranja i značajem OECD-a te da hrvatskim predstavnicima prenese svoja iskustva u provedbi informativnih aktivnosti u razdoblju prije održavanja referenduma za članstvo u Europskoj uniji. Na predavanju su sudjelovali i državni tajnik za politička pitanja dr. sc. Mario Nobilo iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija te državni tajnik Robert Markt iz Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.

U uvodnom dijelu predavanja o „Približavanju Republike Hrvatske OECD-u“, državni tajnik Plenković je istaknuo kako su brojne države srednje i istočne Europe usporedno s procesom pristupanja Europskoj uniji, razvijale tješnju suradnju s Organizacijom za gospodarsku suradnju i razvoj. Pritom je istaknuo kako su približavanje i intenziviranje suradnje, odnosno članstvo u OECD-u, potvrda dostignutog razvojnog stupnja neke zemlje, garancija njenih visokih mogućnosti kao i potvrda napretka na gospodarskom i političkom planu koji tako doprinosi međunarodnom ugledu zemlje.

Veleposlanik Petritsch je sudionike upoznao s postupkom potrebnim za ispunjenje uvjeta za pristupanje OECD-u, posebice se osvrnuvši na primjer Republike Slovenije, koja je postala članica prošle godine. OECD okuplja zemlje koje njeguju demokraciju i tržišno gospodarstvo s ciljem potpore održivom gospodarskom razvoju, povećanju zaposlenosti, podizanju životnog standarda, održanju financijske stabilnosti kao i općem rastu svjetske trgovine. Zemlje članice nastoje odgovoriti na globalne izazove, uspostaviti odgovarajuće standarde u područjima kao što su okoliš, trgovina, inovacije i socijalna pitanja. Mogućim članstvom u OECD-u Hrvatskoj bi stajala na raspolaganju nova znanja i iskustva, pristup OECD-ovim podacima i statistikama, kao i konkretna pomoć u implementaciji reformskih procesa, zaključio je veleposlanik Petritsch. Na predavanju i raspravi koja je uslijedila, sudjelovali su predstavnici svih resornih tijela koja se bave suradnjom Hrvatske s OECD-om.

Veleposlanik Petritsch je tijekom predreferendumske kampanje u Austriji za članstvo u Europskoj uniji bio na čelu Odjela za informiranje o europskim integracijama u Saveznoj Vladi Republike Austrije, te su sudionici predavanja „Provedba komunikacijske strategije u predreferendumskom razdoblju u Republici Austriji“ imali priliku čuti iskustva u provedbi informativnih aktivnosti uz korištenje svih raspoloživih sredstava informiranja te o suradnji s predstavnicima društva koji su, uz savezne institucije, kroz svoje projekte sudjelovali u aktivnostima informiranja građana.

Državni tajnik Plenković je zahvalio veleposlaniku Petritschu na prenesenim iskustvima te istaknuo kolika je važnost uspješno pripremljenih i provedenih aktivnosti informiranja građana s obzirom da se Republika Hrvatska nalazi u završnici pristupnih pregovora. Još je jednom pozvao sudionike, predstavnike hrvatskih institucija, da u okviru svojeg djelokruga rada nastoje stečena znanja i iskustva što jasnije prenijeti građanima. Pritom je istaknuo da će građani koji razumiju smisao prilagodbi standardima Unije lakše te iste standarde prihvatiti kao dio svoje svakodnevice.

Na predavanjima su, uz predstavnike Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija i drugih tijela državne uprave, sudjelovali i veleposlanici akreditirani u Republici Hrvatskoj iz država kandidatkinja te potencijalnih kandidatkinja za članstvo u Uniji (država Jugoistočne Europe), veleposlanik Austrije, predsjednici i tajnici Županijskih savjeta za europske integracije, koordinatori za informiranje o Europskoj uniji iz državnih institucija te predstavnici medija.



Priopćenja