Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković sudjelovao je u četvrtak, 13. siječnja 2011. godine, u Budimpešti, na dijelu neformalnog sastanka ministara i državnih tajnika za europske poslove država članica Europske unije.

U okviru ovog sastanka po prvi puta su održane konzultacije s predstavnicima država kandidatkinja

U okviru ovog sastanka po prvi puta su održane konzultacije s predstavnicima država kandidatkinja. Državni tajnik Andrej Plenković predvodio je hrvatsko izaslanstvo, a glavna tema konzultacija bio je proces proširenja Europske unije. Državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Mađarske Enikő Győri predstavila je glavne prioritete mađarskog predsjedanja Europskom unijom.

Državni tajnik Plenković govorio je o aktualnom stanju pristupnih pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom, te o naporima za njihovim završetkom do kraja mađarskog predsjedanja Unijom u prvoj polovici 2011. godine. Također, predstavio je planiranu dinamiku vezano uz potpisivanje Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji te provedbu referenduma. Pozdravio je i usvajanje Dunavske strategije, najavljeno za lipanj 2011. godine, te najavio konferenciju o Dunavskoj strategiji u Vukovaru.

Vezano uz utjecaj dinamike hrvatskih pregovora na europsku integraciju država jugoistočne Europe, državni tajnik Plenković naglasio je punu hrvatsku potporu zemljama regije. Vezano uz uspjeh Republike Hrvatske u pregovorima, istaknuo je kako on ujedno predstavlja i uspjeh same politike proširenja Europske unije.

Na konzultacijama su sudjelovali i ministar vanjskih poslova Republike Makedonije Antonio Milošoski, državni tajnik i glavni pregovarač u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Turske Egemen Bağış, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore Slavica Milačić i stalni državni tajnik Islanda Einar Gunnarsson.



Priopćenja