Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković primio je u ponedjeljak, 10. siječnja 2011. godine, pomoćnika ministra vanjskih poslova Arapske Republike Egipat za Europu Ahmeda Fathallu.

Tijekom susreta pomoćnik ministra Fathalla uručio mu je pismo ministra vanjskih poslova Arapske Republike Egipat Ahmeda Aboula Gheita u kojem se potvrđuje privrženost Egipta daljnjem učvršćivanju političkih i gospodarskih odnosa u korist obiju država

Tijekom susreta pomoćnik ministra Fathalla uručio mu je pismo ministra vanjskih poslova Arapske Republike Egipat Ahmeda Aboula Gheita u kojem se potvrđuje privrženost Egipta daljnjem učvršćivanju političkih i gospodarskih odnosa u korist obiju država.

Hrvatsko-egipatske bilateralne odnose sugovornici su ocijenili izvrsnima i u stalnom usponu. Ministar Jandroković posebno se osvrnuo na službeni posjet predsjednice Vlade Republike Hrvatske Jadranke Kosor Egiptu u prosincu prošle godine, s temom daljnjeg razvoja i unapređenja bilateralnih, multilateralnih, a posebice gospodarskih odnosa između Hrvatske i Egipta.

Također je naglasio važnost unaprjeđenja gospodarskih odnosa s državama koje imaju institucionalizirane veze s Europskom unijom, među kojima je i Egipat. U tom kontekstu upoznao je sugovornika s aktualnim tijekom hrvatskih pristupnih pregovora za punopravno članstvo u Europskoj uniji, te iznio hrvatsko viđenje situacije u regiji jugoistočne Europe s posebnim naglaskom na Bosnu i Hercegovinu.

Pomoćnik ministra Fathalla osvrnu se na situaciju na Bliskom istoku te iznio egipatske poglede na tijek bliskoistočnog mirovnog procesa.

U okviru posjeta Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija ravnatelj Uprave za multilateralnu poslove dr. Mario Nobilo održao je s pomoćnikom ministra Fathallom redovne političke konzultacije.



Priopćenja