Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković potpisao je u utorak, 21. prosinca 2010. godine, u Namuru, u Kraljevini Belgiji, Sporazum o suradnji između Vlade Republike Hrvatske, Frankofonske zajednice, Regije Valonije i Povjerenstv

Ministar Jandroković izrazio je zadovoljstvo današnjim potpisivanjem Sporazuma, istaknuvši kako on predstavlja okvir za jačanje prijateljskih odnosa i razvoj bilateralne suradnje između Republike Hrvatske i Regije Valonije, Frankofonske zajednice i Regije Bruxelles – Glavni grad

S belgijske strane Sporazum su potpisali ministar predsjednik Regije Valonije i Frankofonske zajednice Rudy Demotte te ministar pri Povjerenstvu Frankofonske zajednice i državni tajnik za urbanizam i javna dobra Regije Bruxelles-Glavni grad Emir Kir.

Ministar Jandroković izrazio je zadovoljstvo današnjim potpisivanjem Sporazuma, istaknuvši kako on predstavlja okvir za jačanje prijateljskih odnosa i razvoj bilateralne suradnje između Republike Hrvatske i Regije Valonije, Frankofonske zajednice i Regije Bruxelles – Glavni grad.

Posebno je izrazio zadovoljstvo što je potpisivanje Sporazuma upriličeno tijekom belgijskog predsjedanja Europskom unijom, te u tom smislu uputio zahvalu Belgiji na potpori hrvatskom pristupnom procesu, kao i na svim dosadašnjim regionalnim komponentama pomoći. Također je uputio zahvalu Regiji Valoniji i Frankofonskoj zajednici na potpori koju pružaju Hrvatskoj na putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji. Istaknuvši kako na sutrašnjoj međuvladinoj konferenciji Hrvatska očekuje zatvaranje dodatna tri poglavlja poručio je kako će to biti važan korak u realizaciji planiranog dovršetka pregovora do kraja prve polovice iduće godine, te potom što skorijeg potpisivanja Ugovora o pristupanju.

Podsjetivši kako u određenim područjima između Republike Hrvatske i Regije Valonije već postoji uspješna suradnja, kao primjerice između Hrvatske gospodarske komore i Valonske agencije za promicanje izvoza i ulaganja, ministar Jandroković izrazio je nadu da će se i ovim Sporazumom dodatno unaprijediti suradnja u gospodarskom, kulturnom i znanstvenom području. Kao važan aspekt istaknuo je mogućnosti povezivanja zračnih luka, te podsjetio na ovomjesečni posjet valonskih predstavnika Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u cilju povezivanja Dubrovnika s valonskim zračnim lukama.

Također je istaknuo važnost promoviranja francuskog jezika u hrvatskim školama, fakultetima te u drugim javnim ustanovama. Izrazio je nadu i u jačanje suradnje s Regijom Valonijom i Frankofonskom zajednicom na području znanosti, obrazovanja, komunikacija i informacijske tehnologije.

Za provedbu Sporazuma bit će nadležno Stalno mješovito povjerenstvo, koje će se prvi put sastati tijekom iduće godine u Valoniji, te pritom donijeti Program suradnje za naredno dvogodišnje razdoblje



Priopćenja