Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Jandroković primio je u službeni posjet ministra vanjskih poslova Alžirske Narodne Demokratske Republike Mourada Medelcija

Ministar Jandroković izrazio je zadovoljstvo prvim službenim posjetom jednog alžirskog ministra vanjskih poslova Republici Hrvatskoj. Obostrano je zaključeno da su bilateralni odnosi između dviju država vrlo dobri i bez otvorenih pitanja

Ministar Jandroković izrazio je zadovoljstvo prvim službenim posjetom jednog alžirskog ministra vanjskih poslova Republici Hrvatskoj. Obostrano je zaključeno da su bilateralni odnosi između dviju država vrlo dobri i bez otvorenih pitanja.

Ministri su se složili kako će današnji posjet doprinijeti daljnjem jačanju bilateralnih odnosa i suradnje dviju zemalja te izrazili spremnost za njihovo daljnje jačanje na svim područjima od obostranog interesa.

Kao pozitivan primjer u tom kontekstu naveli su danas potpisani Memorandum o razumijevanju između Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova Alžirske Narodne Demokratske Republike o političkim konzultacijama.

Naglasili su potrebu intenziviranja pregovora predstavnika dviju strana iz različitih resora u cilju potpisivanja daljnjih bilateralnih sporazuma i stvaranja pravne baze za jačanje ukupnih odnosa.

U dijelu razgovora o gospodarskoj suradnji ministri su ukazali na brojne potencijale te istaknuli potrebu češćih kontakata gospodarstvenika dviju zemalja. Tom prilikom ministar Jandroković izvijestio je svojeg kolegu o sve jačem interesu hrvatskih tvrtki za poslovanjem u Alžiru, posebice u projektima izgradnje i obnove infrastrukture te javnih objekata, te suradnje u brodograđevnom, prehrambenom, farmaceutskom, energetskom i elektroindustrijskom sektoru.

Nadalje, ministri su pozitivno ocijenili dosadašnju multilateralnu suradnju dviju država, posebice unutar tijela Ujedinjenih naroda, a razmijenili su i mišljenja o dosadašnjem sudjelovanju u okviru Unije za Mediteran.

Ministar Jandroković izvijestio je alžirskog ministra Medelcija i o aktualnom tijeku hrvatskih pristupnih pregovora za članstvo u Europskoj uniji, te izrazio uvjerenje kako će suradnja između dviju zemalja dodatno ojačati ulaskom Hrvatske u Uniju.

Također, ministri su se obostrano informirali i razmijenili mišljenja o aktualnim događanjima u regijama Magreba i jugoistočne Europe te Bliskog istoka.

Ministar Medelci uputio je poziv hrvatskom kolegi za službeni posjet Alžiru tijekom iduće godine, što je ministar Jandroković i prihvatio.



Priopćenja