Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Austriji prof.dr. Zoran Jašić uručio je u srijedu, 15. prosinca 2010. godine odlikovanja Republike Hrvatske dr. Alfredu Brogyányiju i dr. Karl-Heinzu Dernoschegu.

Svečanost uručenja odlikovanja održana je u prostorijama Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beču

Svečanost uručenja odlikovanja održana je u prostorijama Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beču.

Na prigodnoj ceremoniji dr. Alfredu Brogyányiju uručeno je odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za njegove zasluge u promicanje hrvatske likovne umjetnosti u Republici Austriji te jačanje kulturnih veza između Austrije i Hrvatske. Istom prilikom dr. Karl-Heinzu Dernoschegu uručeno je odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića za njegove zasluge za jačanje gospodarskih veza između Hrvatske i Austrije, kao i angažman na području jačanja hrvatskog gospodarstva.

Dr. Alfred Brogyányi je poznati kolekcionar djela suvremene hrvatske umjetnosti. Na temelju djela iz njegove zbirke godine 2009. organizirane su velike izložbe ,,Ars Croatiae'' u bečkom Künsterhausu i Modernoj galeriji u Zagrebu. Iste je godine dr. Brogyányi odlikovan medaljom Grada Zagreba za svoje zasluge u produbljivanju kulturnih veza između Hrvatske i Austrije.

Kao jedan od vodećih ljudi Štajerskog centra za internacionalizaciju te kao bivši zastupnik u austrijskom parlamentu dr. Karl-Heinz Dernoscheg već godinama aktivno radi na produbljenju gospodarskih i političkih veza između Hrvatske i Austrije, a posebno između Hrvatske i Štajerske. Dr. Dernoscheg poseban je doprinos dao jačanju suradnje između gospodarskih komora u Hrvatskoj i Štajerskoj, a posebno je značajan bio njegov angažman, kao jednog od autora austrijske izvozne strategije ,,Go International'', pri izradi Hrvatske izvozne ofenzive.



Priopćenja