Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Jandroković primio je u službeni posjet ministra vanjskih poslova Gruzije Grigola Vashadzea

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo međusobnim vrlo dobrim bilateralnim odnosima, ali i izvrsnom multilateralnom suradnjom. Ocijenili su kako će dodatni poticaj unaprjeđenju međusobnih odnosa dati i današnje potpisivanje sporazuma o kulturnoj suradnji

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo međusobnim vrlo dobrim bilateralnim odnosima, ali i izvrsnom multilateralnom suradnjom. Ocijenili su kako će dodatni poticaj unaprjeđenju međusobnih odnosa dati i današnje potpisivanje sporazuma o kulturnoj suradnji. Ministar Jandroković istaknuo je pritom značaj prvog službenog posjeta jednog gruzijskog ministra vanjskih poslova Republici Hrvatskoj.

Dodao je pritom kako Republika Hrvatska podržava pravo na suverenost i nezavisnost te teritorijalni integritet Gruzije i dao potporu gruzijskim aspiracijama za članstvo u NATO savezu.

Ministar Vashadze izvijestio je o stanju odnosa Gruzije i Europske unije, naglasivši kako je uz članstvo u NATO savezu, drugi vanjskopolitički prioritet Gruzije također i punopravno članstvo u Uniji. Ministar Jandroković istaknuo je pritom spremnost Republike Hrvatske na prenošenje iskustava Gruziji glede procesa euroatlantskih integracija. U tom smislu upoznao je svojeg kolegu i s aktualnim stanjem pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.

U razgovoru o bilateralnoj gospodarskoj suradnji ministri su istaknuli velike potencijale za njezino unaprjeđenje. U tom kontekstu dogovoreno je stvaranje zakonskih okvira koji bi uvelike osnažili gospodarsku razmjenu.

Ministar Jandroković ponudio je i ponovnu uspostavu suradnje u pogledu školovanja gruzijskih diplomata na Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, što je ministar Vashadze prihvatio.

Također je izrazio zadovoljstvo najavljenim djelovanjem gruzijskog diplomatskog predstavnika u Zagrebu.



Priopćenja