Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Veleposlanik RH u Japanu Drago Štambuk tijekom prosinca 2010. godine, u povodu završetka svojeg diplomatskog mandata, obavio je niz oproštajnih susreta

U prilici oproštajnog posjeta Njenom Carskom Visočanstvu Princezi Takamado, sugovornici su razmijenili mišljenja o sve snažnijim i rastućim bilateralnim odnosima između dviju zemalja

U prilici oproštajnog posjeta Njenom Carskom Visočanstvu Princezi Takamado, sugovornici su razmijenili mišljenja o sve snažnijim i rastućim bilateralnim odnosima između dviju zemalja.

Veleposlanika Štambuka u oproštajni posjet primili su u Carskoj palači Njegovo Carsko Veličanstvo car Akihito i Njeno Carsko Veličanstvo carica Michiko.

Ministarstvo vanjskih poslova Japana priredilo je oproštajni ručak u IIKURA kući za veleposlanika Štambuka. Domaćin mu je bio zamjenik ministra Kenichiro Sasae, a nazočili su i šef protokola veleposlanik Yoshitaka Akimoto i zamjenik generalnog direktora Yoshihiro Isaka. Teme razgovora bile su sveopći rast i jačanje hrvatsko-japanskih bilateralnih odnosa, a osobito turistički interes Japanaca za Hrvatsku. Sugovornici su se prisjetili nedavnog posjeta ministra vanjskih poslova i europskih integracija Gordana Jandrokovića Japanu, te drugih visokih posjeta – bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića, predsjednika Hrvatskog Sabora Luke Bebića i parlamentarnog izaslanstva, koji su organizirani za vrijeme veleposlanikovog mandata, a dali su doprinos razumijevanju i suradnji dviju zemalja. Također, raspravljalo se i o gospodarskoj, kulturnoj i znanstvenoj suradnji.

Veleposlanik Štambuk nazočio je i oproštajnoj večeri koju je njemu u čast priredila Parlamentarna liga Japan – Hrvatska. Nazočni su bili zastupnici japanskoga Parlamenta i prijatelji Hrvatske: donedavna predsjednica Lige i bivša ministrica Chieko Nohno koja je nedavno umirovljena, generalni tajnik Nobuo Kishi, donedavni zamjenik ministra obrane Seigo Kitamura, bivši ministar obrazovanja Yasufumi Tanahashi i drugi.

Veleposlanika Štambuka primio je i bivši zamjenik ministra vanjskih poslova Japana Yusuhida Nakayama, a susretu su nazočili i Shintaro Ito, bivši državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Japana, te Keiichi Kubom, profesorom moderne povijesti na Waseda sveučilištu.

Oproštajni susret održao se i kod bivšeg ministra vanjskih poslova Japan i člana Parlamentarne lige prijateljstva Japan – Hrvatska Hirofume Nakasonea. Raspravljalo se o porastu interesa japanskih turista za našu zemlju, kao i japanskih poslovnih ljudi za ulaganja u Hrvatsku, posebice u luku Rijeka. Sugovornici su razgovarali i o mogućem sudjelovanju Lige prijateljstva pri planiranom otvaranju Kuće japansko-hrvatskoga prijateljstva u Tokamachiju.

Prigodom završetka diplomatskog mandata veleposlanika Štambuka, u suorganizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Tokiju i Društva hrvatsko-japanskog prijateljstva, organizirano je druženje u prostorijama Veleposlanstva s predstavnicima hrvatske zajednice u Japanu.

U nazočnosti hrvatskih državljana i njihovih japanskih prijatelja, dopredsjednica Društva Renata Yasue Gumhold održala je prigodni govor, čestitajući Božić i zahvalivši veleposlaniku Štambuku na njegovom angažmanu u Japanu. Veleposlanik je istaknuo unaprjeđenje hrvatsko-japanskih bilateralnih odnosa, uz brojne gospodarske forume i investicijske seminare, obostrane poslovne posjete, kao i službene posjete visokih hrvatskih dužnosnika Hrvatske Japanu koji su tome također uvelike pridonijeli.



Priopćenja