Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovao je u petak, 10. prosinca 2010. godine, u Berlinu, na konferenciji „Perspektive za jugoistočnu Europu: Njemačka, Austrija i SAD u dijalogu s čelnicima regije“.

Obraćajući se nazočnima ministar Jandroković istaknuo je važnost ovog skupa kao prilike za širenje dijaloga i jačanje euroatlantske perspektive za sve zemlje u regiji

Obraćajući se nazočnima ministar Jandroković istaknuo je važnost ovog skupa kao prilike za širenje dijaloga i jačanje euroatlantske perspektive za sve zemlje u regiji. Podsjetio je pritom kako se konferencija održava u vremenu obilježavanja desete obljetnice Zagrebačkog summita koji je definirao okvir za približavanje država jugoistoka Europe Europskoj uniji. Od tada je započela i nova faza angažmana država regije za priključenje NATO-u te drugim inicijativama.

Ministar Jandroković istaknuo je kako su, iz perspektive Zagrebačkog summita, postignuća tijekom proteklog desetljeća prilično značajna. Uz realizaciju dva kruga proširenja NATO-a, u čije su članstvo ušle i Hrvatska i Albanija, dva kruga proširenja doživjela je i Europska unija. Dobrosusjedski odnosi i regionalna suradnja u jugoistočnoj Europi iz godine u godinu sve su jači, što se potvrđuje i širenjem gospodarske suradnje u okviru CEFTA-e te suradnjom u okviru institucionaliziranog Vijeća za regionalnu suradnju.

Osvrnuvši se na dosadašnji napredak na putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji ministar Jandroković naglasio je kako je Hrvatska ušla u završnu fazu ovog procesa. Istaknuo je pritom odlučnost za uspješnim dovršenjem pregovora tijekom mađarskog predsjedanja Europskom unijom u prvoj polovici iduće godine, te potom što skorijim potpisivanjem Ugovora o pristupanju.

Poručivši kako će Hrvatska i ubuduće podupirati zemlje regije na njihovom putu prema euroatlantskim integracijama te im pružati potrebu tehničku pomoć, ministar se posebno osvrnuo na situaciju u Bosni i Hercegovini istaknuvši kako sva tri konstitutivna naroda moraju sudjelovati u procesima ustavnih reformi na jednakoj osnovi.

Konferencija koju organizira Aspen Institut Njemačka, uz financijsku potporu German Marshall Funda i Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, predstavlja treći tematski susret vezan uz pitanje integracije područja jugoistočne Europe u euroatlantske integracije. Skup su zajednički otvorili ministar vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Guido Westerwelle i savezni ministar za europske i međunarodne poslove Republike Austrije Michael Spindelegger, a na njemu sudjeluju ministri vanjskih poslova i drugi visoki dužnosnici zemlja jugoistočne Europe, Njemačke, Austrije i SAD-a.



Priopćenja