Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sastao se u četvrtak, 9. prosinca 2010. godine, u Kopenhagenu, tijekom svog radnog posjeta Kraljevini Danskoj, s predsjednicom Odbora za vanjsku politiku danskog Parlamenta Evom Kjer Hans

Na sastanku je izraženo zadovoljstvo izuzetnim i tradicionalno prijateljskim odnosima između dviju zemalja

Na sastanku je izraženo zadovoljstvo izuzetnim i tradicionalno prijateljskim odnosima između dviju zemalja. Ministar Jandroković uputio je pritom zahvalu Danskoj na kontinuiranoj potpori tijekom pristupnog procesa Republike Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji.

U tom kontekstu posebno je istaknuta bilateralna pomoć Danske, osobito u reformi javne uprave.

Svoje sugovornice ministar Jandroković upoznao je i s aktualnim tijekom pristupnog procesa Republike Hrvatske za punopravno članstvo u Europskoj uniji i ambicijama za dovršenje pregovora u prvoj polovici 2011. godine, tijekom mađarskog predsjedanja Europskom unijom.

Na sastanku je izraženo uvjerenje u dodatno intenziviranje bilateralne suradnje između parlamenata dviju zemalja, a posebni interes iskazan je u pogledu suradnje parlamentarnih odbora za vanjske poslove i europske integracije. S tim u svezi predsjednice danskih parlamentarnih odbora najavile su posjet Hrvatskom saboru u prvoj polovici iduće godine, ističući želju za daljnjim unaprjeđenjem već sad dostignute razine međusobnih odnosa.

Predsjednice odbora Hansen i Meldgaard istaknule su kako, unatoč zahtjevnom procesu pristupa u Europsku uniju, Republika Hrvatska pokazuje odličan napredak i spremnost za ispunjenje svih potrebnih kriterija. Također su se zanimale za aktualno stanje u regiji jugoistočne Europe.



Priopćenja