Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sastao se u četvrtak, 9. prosinca 2010. godine, u Kopenhagenu, u okviru radnog posjeta Kraljevini Danskoj, s potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih poslova Lene Espersen

Bilateralne odnose između Hrvatske i Danske sugovornici su ocijenili odličnim i prijateljskim

Bilateralne odnose između Hrvatske i Danske sugovornici su ocijenili odličnim i prijateljskim. Iskazan je interes za daljnjim jačanjem suradnje u svim područjima od obostranog interesa kao i za redovitom razmjenom posjeta na visokoj razini. Ministar Jandroković istaknuo je kako Hrvatska cijeni potporu koju joj Danska kontinuirano pruža na putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji, kao i bilateralnu pomoć Danske u nizu projekata vezanih uz reformu hrvatskog sustava javne uprave.

Izvijestivši ministricu Espersen o aktualnom stanju hrvatskog pristupnog procesa za članstvo u Europskoj uniji ministar Jandroković naglasio je kako su hrvatski ciljevi okončanje pregovora tijekom mađarskog predsjedanja Europskom unijom, u prvoj polovici iduće godine, te potom što skorije potpisivanje Ugovora o pristupanju. Istaknuo je pritom spremnost hrvatske Vlade za ispunjavanjem svih preostalih obveza vezanih uz reformu pravosuđa i javne uprave, borbu protiv korupcije i restrukturiranje brodogradnje.

Ministrica Espersen rekla je kako Danska daje punu političku i tehničku potporu dovršetku pristupnog procesa i ulasku Hrvatske u Europsku uniju. U tom smislu ministar Jandroković kazao je kako dodatno ohrabruje i rast potpore hrvatskih građana za pristupanje Hrvatske u Europsku uniju.

U dijelu razgovora o gospodarskoj suradnji istaknuto je kako su danski investitori već ulagali u hrvatsko gospodarstvo, ali i da postoji veliki prostor za nove investicije. Ministar Jandroković izvijestio je svoju kolegicu Espersen o rezultatima danas održanog sastanka s Upravom tvrtke „Rockwooll International“ i nastojanjima hrvatske Vlade da se trenutni problemi riješe na zadovoljstvo obiju država.

Sugovornici su razmijenili mišljenja i o situaciju u jugoistočnoj Europi, pri čemu je obostrano dana potpora euroatlantskim integracijskim procesima svih zemalja regije, u cilju postizanja punog mira i stabilnosti toga prostora.



Priopćenja