Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković održao je u srijedu, 8. prosinca 2010. godine, na Kraljevskom institutu za međunarodne poslove u Londonu, predavanje na temu „Članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji i hrvatska ulog

Izrazivši zadovoljstvo pozivom na predavanje u ovoj uglednoj instituciji, ministar Jandroković ujedno je i čestitao Kraljevskom institutu za međunarodne poslove 90. obljetnicu postojanja

Izrazivši zadovoljstvo pozivom na predavanje u ovoj uglednoj instituciji, ministar Jandroković ujedno je i čestitao Kraljevskom institutu za međunarodne poslove 90. obljetnicu postojanja.

U svom predavanju izložio je cjelovitu sliku Republike Hrvatske na široj međunarodnoj sceni, te dao povijesni pregled puta koji je Hrvatska prošla tijekom posljednjih 20 godina, do današnje pozicije demokratske države i društva s uspostavljenim tržišnim gospodarstvom.

Kazavši kako je sposobnost prevladavanja svih poteškoća u prošlosti ojačala demokratske temelje, kao i euroatlantske aspiracije i transatlantsku predanost, ministar je kao najbolji dokaz transformacijskog puta koji je Hrvatska prošla istaknuo ulazak u punopravno članstvo NATO-a u travnju prošle godine. U kratkom razdoblju, dodao je, Hrvatska je od primatelja strane pomoći postala aktivni sudionik u očuvanju međunarodnog mira i sigurnosti. Danas Hrvatska sudjeluje u 14 mirovnih misija pod okriljem Ujedinjenih naroda, Europske unije i NATO-a, uz temeljni međunarodni mirovni angažman u misiji ISAF u Afganistanu.

U okviru hrvatskih postignuća ministar Jandroković osvrnuo se i na tijek pristupnih pregovora za članstvo u Europskoj uniji. Istaknuvši kako je prošlomjesečni Izvještaj Europske komisije o napretku Republike Hrvatske bio vrlo pozitivan, dodao je kako su završetak pristupnih pregovora i potpisivanje Ugovora o pristupanju u sljedećoj godini vrlo realistični. U tom pogledu, naglasio je kako su važni ohrabrujući signali koje Hrvatska dobiva od europskih partnera, a posebice najava mađarskih prioriteta predsjedanja Europskom unijom u kontekstu dovršetka hrvatskih pregovora u tom razdoblju.

Tijekom predavanja ministar je govorio i o hrvatskoj suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu, povratku izbjeglica i zaštiti manjina. Također se osvrnuo i na diplomatske napore koje Republika Hrvatska poduzima u cilju jačanja partnerstva na političkoj i gospodarskoj razini.



Priopćenja