Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U srijedu, 8. prosinca 2010. godine, u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija održan je šesti sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje

astankom su supredsjedali direktorica Glavne uprave za proširenje u Europskoj komisiji Alexandra Cas Granje i državni tajnik za europske integracije u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Andrej Plenković

Sastankom su supredsjedali direktorica Glavne uprave za proširenje u Europskoj komisiji Alexandra Cas Granje i državni tajnik za europske integracije u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Andrej Plenković.

Šesti sastanak Odbora pružio je sveobuhvatni pregled aktualnih odnosa između Republike Hrvatske i Europske unije u područjima primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Provedba toga Sporazuma, koji je na snazi od 2005. godine i predstavlja pravni okvir odnosa Republike Hrvatske i Europske unije, usko je vezana za proces hrvatskih pregovora o pristupanju u punopravno članstvo u Uniji.

Prema dnevnom redu, raspravlja se o sljedećim tematskim cjelinama: političkim i ekonomskim kriterijima, provedbi i primjeni odredbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, usklađivanju zakonodavstva Republike Hrvatske s pravnom stečevinom Europske unije, financijskoj pomoći i sudjelovanju Hrvatske u programima Europske unije, te institucionalnim i općim pitanjima.

Sastanci Odbora za stabilizaciju i pridruživanje održavaju se jednom godišnje, uz nazočnost svih relevantnih hrvatskih resora i predstavnika Europske komisije i zemalja članica Europske unije. Cilj je dati pregled ispunjavanja političkih kriterija i ukupne gospodarske situacije u kontekstu ispunjavanja ekonomskih kriterija, osobito u svjetlu Vladinog Programa gospodarskog oporavka, kao i pregled ostalih sektorskih pitanja u provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju što je, kako je kazao državni tajnik Plenković, konkretan doprinos ispunjavanju preostalih mjerila u otvorenim poglavljima.

Direktorica Glavne uprave za proširenje u Europskoj komisiji Alexandra Cas Granje izjavila je kako se ovaj sastanak održava u važnom trenutku za Hrvatsku, te potvrdila činjenicu da je Hrvatska je ušla u završnu fazu pregovora nakon što je Europska komisija objavila svoje Izvješće o napretku u studenom ove godine.

Ovom prigodom nazočnima se obratio i veleposlanik Kraljevine Belgije u Republici Hrvatskoj Marc de Schoutheete de Tervarent, u svojstvu predstavnika aktualne zemlje predsjedateljice Europskom unijom, koji je uputio čestitke Republici Hrvatskoj na provedbi brojnih reformi i najavio zatvaranje tri poglavlja na Međuvladinoj konferenciji koja će se održati u Bruxellesu 22. prosinca 2010. godine.

Po završetku današnjeg sastanka, predstavnici Republike Hrvatske i Europske komisije dali su zajedničko priopćenje.

Zajedničko priopćenje nalazi se na sljedećoj poveznici.



Priopćenja