Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković sudjelovao je u srijedu, 8. prosinca 2010. godine, na Okruglom stolu „Europski sustav ljudskih prava“ održanom u organizaciji Ureda za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske

Državni tajnik Plenković održao je izlaganje na temu „Značaj ljudskih prava u procesu integracije u Europsku uniju.“

Državni tajnik Plenković održao je izlaganje na temu „Značaj ljudskih prava u procesu integracije u Europsku uniju.“ Istaknuo je značaj zaključaka Europskog vijeća iz Kopenhagena 1993. godine, odnosno političkih kriterija koji predstavljaju glavna mjerila i preduvjet uspješnog završetka pregovora o pristupanju Uniji.

Državni tajnik govorio je i o značaju Lisabonskog ugovora koji poštivanje ljudskih prava proglašava vrednotama Unije i daje obvezujuću pravnu snagu Povelji o temeljnim pravima iz 2000. godine, te omogućuje Uniji da temeljem njezine pravne osobnosti pristupi Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Naglasio je da se, u okviru pristupnih pregovora, pojedini segmenti zaštite ljudskih prava nalaze u nekoliko poglavlja pregovora, ali matično poglavlje za tematiku ljudskih prava je poglavlje 23. Pravosuđe i temeljna prava.

Predstavio je kronologiju pregovaračkog procesa u okviru poglavlja 23., s posebnim naglaskom na opseg i značaj zakonodavnih i institucionalnih reformi provedenih na području ljudskih prava, kao i preostale obveze Hrvatske koje predstavljaju uvjet za zatvaranje ovog poglavlja.

Na navedenom okruglom stolu sudjelovali su i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Povjerenstva za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske Slobodan Uzelac i predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji Vesna Pusić.

Priopćenja