Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sastao se u utorak, 7. prosinca 2010. godine, u Londonu, u okviru svog radnog posjeta Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske, s ministrom za vanjske poslove i poslove Co

Bilateralne odnose između dviju zemalja sugovornici su ocijenili odličnim i partnerskim, te naglasili kako je moguće dodatno unaprijedti suradnju na svim raznima, posebice imajući u vidu zajedničko članstvo u NATO-u te činjenicu da će Republika Hrvatska uskoro postati punopravna članica Europske unije

Bilateralne odnose između dviju zemalja sugovornici su ocijenili odličnim i partnerskim, te naglasili kako je moguće dodatno unaprijedti suradnju na svim raznima, posebice imajući u vidu zajedničko članstvo u NATO-u te činjenicu da će Republika Hrvatska uskoro postati punopravna članica Europske unije. U tom smislu ministar Jandroković uputio je zahvalu Ujedinjenoj Kraljevini na potpori koju pruža Republici Hrvatskoj na njezinom eurointegracijskom putu.

Svog kolegu Haguea ministar je pritom upoznao i s aktualnim stanjem pristupnih pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom te poručio kako Hrvatska ulaže dodatne napore kako bi se cijeli proces pregovora dovršio u prvoj polovici 2011. godine, tijekom mađarskog predsjedanja Europskom unijom. Naglasio je važnost koju hrvatske vlasti pridaju reformi pravosuđa i javne uprave, a ministar Hague posebno je napomenuo kako cijeni napore i konkretne rezultate hrvatske Vlade u borbi protiv korupcije.

Ministar Jandroković istaknuo je i gospodarsku dimenziju svog posjeta Ujedinjenoj Kraljevini tijekom kojeg će se susresti s britanskim gospodarstvenicima te sudjelovati na okrugom stolu u londonskom Cityu.

Na sastanku je bilo riječi i o situaciji u jugoistočnoj Europi pri čemu je istaknuta visoka podudarnost stavova. Ministri su se složili kako je perspektiva članstva u euroatlantskim integracijama najveći poticaj za provedbu potrebnih reformi i jedino jamstvo stabilnosti i prosperiteta svih zemalja regije.

Ministar Hague poručio je kako snažno podupire ulazak Hrvatske u Europsku uniju, istaknuvši kako je ona pozitivan primjer za zemlje regije na njihovim eurointegracijskom putu. Također je pozitivnim ocijenio aktivnu ulogu Hrvatske u međunarodnim aktivnostima.



Priopćenja