Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik Andrej Plenković održao je predavanje na konferenciji pod nazivom „EUROPA ZA GRAĐANE: prve tri godine provedbe programa u Hrvatskoj“

U okviru provođenja Komunikacijske strategije Vlade Republike Hrvatske o prednostima članstva u Europskoj uniji, državni tajnik Plenković predstavio je aktualno stanje pristupnih pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom

U okviru provođenja Komunikacijske strategije Vlade Republike Hrvatske o prednostima članstva u Europskoj uniji, državni tajnik Plenković predstavio je aktualno stanje pristupnih pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom, kao i aktivnosti vezane za informiranje hrvatske javnosti o prednostima članstva u Uniji za građane. Naglasio je važnost organizacija civilnog društva u zajedničkom partnerstvu s Ministarstvom i komuniciranju s građanima Hrvatske o eurointegracijskom procesu te najavio dodatno intenziviranje suradnje vladinog i nevladinog sektora nakon pristupanja u punopravno članstvu Unije.

Također, državni tajnik je istaknuo ulogu civilnog sektora u provedbi politika EU, ali i provedbi pojedenih programa, poput programa Europa za građane, kojeg je jedan od ciljeva i uspostava mreže zbratimljenih gradova i koji služi kao odlična platforma za daljnje širenje izravne suradnje među gradovima. U programu Europa za građane, kao jednom od Progarama Zajednice, Republika Hrvatska sudjeluje od 2007. godine, a dosada je realizirano 30 projekata u ukupnom iznosu od 400.000 eura.

Od ostalih predavača, na konferenciji su sudjelovali Igor Vidačak, predstojnik Vladina ureda za udruge, Nataša Mikuš Žigman, zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova Europske unije, Dejan Jović, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske, Ivo Dujmić, gradonačelnik Grada Opatije te gradonačelnici gradova koji koriste program Europa za građane.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici organizacija civilnog društva te gradonačelnici i načelnici općina i gradova Hrvatske, Italije i Slovenije.



Priopćenja