Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U četvrtak, 25. studenoga 2010. godine, u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija održana je sjednica međuvladinog Mješovitog odbora Republike Hrvatske i Republike Makedonije za manjine

Tijekom plenarnog zasjedanja potvrđen je visoki stupanj pravne zaštite makedonske manjina u Republici Hrvatskoj, te iskazana nada kako će u skoro vrijeme doći i do donošenja istovrsne zakonske regulative u Republici Makedoniji

Drugom sjednicom Mješovitog odbora s hrvatske strane supredsjedao je načelnik Samostalne službe za Hrvate u inozemstvu i kulturu Petar Barišić, a s makedonske strane voditelj Sektora za susjedne zemlje u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Makedonije Goce Georgievski.

Tijekom plenarnog zasjedanja potvrđen je visoki stupanj pravne zaštite makedonske manjina u Republici Hrvatskoj, te iskazana nada kako će u skoro vrijeme doći i do donošenja istovrsne zakonske regulative u Republici Makedoniji.

Nadalje, raspravljalo se i o unaprijed dogovorenim temama vezanima uz obostranu zaštitu manjina i aktualna pitanja položaja hrvatske odnosno makedonske manjine koje žive u dvjema državama. Tijekom sastanka pozdravljene su sve do sada realizirane preporuke iz prethodnog zapisnika, te dana potpora preporukama čija je realizacija u tijeku.

Pitanje manjina između Republike Hrvatske i Republike Makedonije temelji se na Sporazumu između Republike Hrvatske i Republike Makedonije o zaštiti prava hrvatske manjine u Republici Makedoniji i makedonske manjine u Republici Hrvatskoj, sklopljenom 13. listopada 2007. godine, u skladu sa internom regulativom u objema državama i prihvaćenim europskim standardima o zaštiti manjina.

Temeljem Sporazuma, u svrhu nadzora nad provedbom ugovorenih odredbi uspostavljen je Mješoviti hrvatsko-makedonski odbor na razini Vlada dviju država, s dinamikom zasjedanja u jednogodišnjim intervalima.



Priopćenja