Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković sastao se na marginama konferencije o jugoistočnoj Europi sa Gunnarom Hökmarkom, potpredsjednikom skupine Europske pučke stranke u Europskom parlamentu te supredsjedateljem zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Hrvatska

Ministar Jandroković zahvalio je potpredsjedniku EPP skupine Hökmarku na kontinuiranoj i čvrstoj potpori koju pruža Hrvatskoj na njezinom putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji

Ministar Jandroković zahvalio je potpredsjedniku EPP skupine Hökmarku na kontinuiranoj i čvrstoj potpori koju pruža Hrvatskoj na njezinom putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji.

Osvrnuvši se na ovogodišnje Izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske istaknuo je kako ono jasno potvrđuje sva dosadašnja postignuća te, osim što daje okvir preostalih obveza, predstavlja snažan poticaj za daljnje aktivnosti. Posebno je izrazio zadovoljstvo procjenom Europske komisije kako su hrvatski pregovori ušli u završnu fazu te poručio kako je cilj Hrvatske završiti pregovore u prvoj polovici 2011. te potom potpisati Ugovor o pristupanju. Izrazio je pritom očekivanje i u pravovremeni pristanak Europskog parlamenta na Ugovor o pristupanju Hrvatske u članstvo Europske unije, nakon okončanja hrvatskih pristupnih pregovora.

Na sastanku je bilo riječi i o potpori hrvatskih građana ulasku u Europsku uniju. Ministar Jandroković upoznao je potpredsjednika EPP-a Hökmarka s posljednjim rezultatima istraživanja prema kojima bi, da se danas održi referendum, 62% građana koji bi na njega izašli podržali ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Potpredsjednik EPP skupine Hökmark i ovom je prigodom istaknuo snažnu potporu dovršetku hrvatskog pregovaračkog procesa te dodao kako njegovo uspješno dovršenje i ulazak Hrvatske u Europsku uniju šalje snažnu poruku i ostalim zemljama regije.

Sugovornici su razmijenili stajališta i o situaciji u jugoistočnoj Europi te dali potporu euroatlantskim integracijskim procesima svih preostalih zemalja regije koje ispune potrebne kriterije. Složili su se pritom kako je euro-atlantska perspektiva izuzetno važna za izgradnju mira i stabilnosti jugoistoka Europe.



Priopćenja