Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik dr. sc. Davor Božinović otvorio je konferenciju pod nazivom „NATO – znanost i gospodarstvo“, koja se u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija i njemačke zaklade Hanns Seidel održala u hotelu „Palace“ u Zagrebu

Cilj konferencije, koja je okupila stotinjak sudionika, bio je razmjena iskustava u znanstvenoj suradnji i gospodarskom poslovanju u okviru NATO-a

Državni tajnik Božinović u svom je govoru istaknuo pozitivnu ulogu NATO-a u sigurnosti Hrvatske i stabilizaciji regije, koja stvara uvjete za nesmetano odvijanje gospodarskih odnosa. Pozvao je hrvatske poduzetnike na snažnije uključivanje u gospodarske tokove NATO-a i korištenje institucionalnog okvira kojeg je Vlada Republike Hrvatske uspostavila kako bi olakšala njihovo poslovanje. Govoreći o znanstvenoj dimenziji NATO-a, državni tajnik Božinović podsjetio je na uspjehe hrvatskih znanstvenika u međunarodnim projektima, koje je financirao Sjevernoatlantski savez. Zaključno, pozvao je na uvezivanje hrvatskih znanstvenih i gospodarskih projekata u okviru NATO-a, kako bi se iz njihove sinergije ostvarila maksimalna korist za hrvatsko društvo.

Predstavnici hrvatske znanstvene zajednice govorili su o svojim projektima za koje su financijska sredstva, u iznosu od nekoliko desetaka do nekoliko stotina tisuća eura, dobili od NATO-a. Predstavljeni su projekti od ekoloških istraživanja, sigurnosti informacija, seizmoloških istraživanja, detektora opasnih tvari i drugo, koji su uključivali znanstvena istraživanja, konferencije i nabavu opreme.

U dijelu konferencije posvećenom gospodarstvu, predstavnici različitih hrvatskih tvrtki predstavili su svoje proizvode i usluge koje razvijaju po NATO standardima i prodaju na tržištima država članica Saveza. Također, govorili su o svojim iskustvima poslovanja u kontekstu NATO-a, od interesa za poslovanje, preko certificiranja i javljanja na natječaje.



Priopćenja