Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik Andrej Plenković održao je uvodni govor na otvaranju frankofonskog seminara „Vanjski odnosi Europske unije nakon Lisabonskog ugovora“, koji se održava u Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija

Državni tajnik je govorio o ključnim institucionalnim inovacijama koje donosi provedba Lisabonskog ugovora u vanjskim odnosima Europske unije, a osobito o stvaranju nove europske diplomatske službe, te o potrebi odgovarajućih priprema Republike Hrvatske za sudjelovanje u novim institucijama

Državni tajnik je govorio o ključnim institucionalnim inovacijama koje donosi provedba Lisabonskog ugovora u vanjskim odnosima Europske unije, a osobito o stvaranju nove europske diplomatske službe, te o potrebi odgovarajućih priprema Republike Hrvatske za sudjelovanje u novim institucijama.

Na otvaranju seminara govorio je i francuski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Jérôme Pasquier koji je naglasio kontinuitet kvalitetne suradnje s Diplomatskom akademijom pri organizaciji niza frankofonskih seminara o aktualnim europskim temama.

Dvodnevni stručni seminar dio je Godišnjeg programa aktivnosti Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija s Međunarodnom organizacijom frankofonije za 2010., a provodi se u suradnji s Europskim institutom za javnu upravu (EIPA), Maastricht.

Cilj seminara, namijenjenog državnim službenicima, je upoznavanje s promjenama nastalim primjenom Lisabonskog ugovora na području vanjskih poslova Europske unije u pogledu nadležnosti i institucionalnog ustroja nove službe za vanjske odnose. Na seminaru se raspravlja o pitanjima zajedničke sigurnosne i obrambene politike te o odnosu Europske unije prema državama i regijama s kojima Unija graniči.

Predavači na seminaru su stručnjaci Europskog instituta za javnu upravu, dok je za 25 polaznika seminara omogućeno aktivno sudjelovanje kroz diskusije i simulacije.



Priopćenja