Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Uoči devetnaeste obljetnice pada grada Vukovara, u nedjelju 14. studenoga 2010. godine, u katedrali Urakami u gradu Nagasakiju služena je sveta misa zadušnica za vukovarske žrtve i za mir u svijetu

Misu je predvodio glavni tajnik nadbiskupije Nagasaki, otac Kosera Akira, a veleposlanik Republike Hrvatske u Japanu Drago Štambuk obratio se vjernicima prigodnim govorom

Misu je predvodio glavni tajnik nadbiskupije Nagasaki, otac Kosera Akira, a veleposlanik Republike Hrvatske u Japanu Drago Štambuk obratio se vjernicima prigodnim govorom.

Otac Kosera je vjernicima predočio stradanje Vukovara i istaknuo potrebu uzajamnoga razumijevanja među građanima koji su prošli kroz slična stradanja. Kazao je i da je ovo treći put da se zadušnica za vukovarske žrtve održava u Nagasakiju.

Veleposlanik Štambuk podsjetio je na mise koje su za vukovarske žrtve do sada organizirane u Nagasakiju 2006, 2009. i 2010. godine, Hirošimi 2007. godine i Tokiju 2008. godine.

U misnom slavlju sudjelovalo je više stotina vjernika, gradonačelnik Nagasakija Tomihisa Taue, brojni članovi Društva japansko-hrvatskoga prijateljstva Nagasaki – Hrvatska, predvođeni predsjednikom Društva Shigemijem Yoshidom, donedavni zamjenik ministra obrane i aktualni zastupnik japanskoga Parlamenta Seigo Kitamura. Istovremeno se u svim crkvama nadbiskupije molilo za vukovarske žrtve i za mir u svijetu.



Priopćenja