Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Priopćenje 536

Uz veleposlanika Republike Hrvatske u Mađarskoj Ivana Bandića panelisti su bili i

Uz veleposlanika Republike Hrvatske u Mađarskoj Ivana Bandića panelisti su bili i šef delegacije Europske komisije u Republici Srbiji Vincent Degert te šef delegacije Europske komisije u Mađarskoj Tamás Szűcs, a moderator direktor CEUNS-a i bivši mađarski ministar vanjskih poslova Péter Balázs,

Tijekom rasprave Hrvatska je istaknuta kao jedina država jugoistočne Europe koja se nalazi na samom pragu Europske unije. Veleposlanik Bandić iznio je pritom kronološki pregled hrvatskog integracijskog puta, te detaljno govorio o planiranom tempu završetka pregovora, s naglaskom na najkompleksnijim poglavljima 8. Tržišno natjecanje i 23. Pravosuđe i temeljna prava. Istaknuo je kako Hrvatska očekuje što skoriji dovršetak pregovora, potencijalno do kraja mađarskog predsjedavanja, a potvrdio je i privrženost Hrvatske regionalnoj suradnji te potpori svim državama regije u njihovim euroatlantskim težnjama. Također je zahvalio Mađarskoj na kontinuiranoj podršci hrvatskom eurointegracijskom putu.

Nakon panel diskusije otvorena je izložba „Jugoistočna Europa-ljudi i kultura“ u izložbenom prostoru Srednjeeuropskog sveučilišta. Izložba u organizaciji međunarodnog projekta Europske komisije skup je fotografija profesionalaca i amatera iz cijele Europe koji su pozvani da prikažu svakodnevni život Albanije, BiH, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Srbije, Kosova i Turske. Od preko 3000 fotografija na natječaju je izabrano 24 fotografije koje prikazuju svojevrstan put kroz kulturnu raznolikost jugoistočne Europe.


Priopćenja