Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik Andrej Plenković sudjelovao je na međunarodnoj konferenciji „EU integracije Zapadnog Balkana i mađarsko predsjedavanje Europskom unijom“

Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković sudjelovao je u četvrtak, 11. studenoga 2010. godine u Budimpešti, na međunarodnoj konferenciji „EU integracije Zapadnog Balkana i mađarsko predsjedavanje Europskom unijom“, u organizaciji Međunarodnog centra za demokratsku tranziciju (ICDT) i Centra za euroatlantske organizacije i demokraciju (CEID) iz Budimpešte. Na konferenciji je sudjelovalo oko stotinjak sudionika

Državni tajnik Plenković održao je predavanje na temu „Proces pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji.“ Izvijestio je o aktualnom stanju pristupnih pregovora za članstvo u Uniji te o naporima Hrvatske za njihovim završetkom tijekom mađarskog predsjedanja Unijom u prvoj polovici 2011. godine. Državni tajnik Plenković govorio je o hrvatskom stajalištu na Izvješće o napretku Europske komisije, te o potpori koju Republika Hrvatska pruža državama Jugoistočne Europe u njihovim europskim ambicijama.

Državni tajnik Plenković sastao se u okviru hrvatsko-mađarskih političkih konzultacija s državnom tajnicom za europska pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Mađarske Enikő Győri, savjetnikom mađarskog premijera za Europsku uniju Peterom Gottfriedom, voditeljem Ureda za vanjsku politiku predsjednika Republike Mađarske Martonom Vajnom te zamjenikom predsjednika parlamentarnog Odbora za Europsku Uniju Mátyásom Firtlom.

Državni tajnici Plenković i Győri razmotrili su političke i gospodarske odnose Hrvatske i Mađarske, razgovarali o tijeku pristupnih pregovora Republike Hrvatske s EU te politici proširenja Unije u kontekstu novog Izvješća Europske komisije o napretku. Državna tajnica Győri izrazila je punu mađarsku potporu Hrvatskoj na njenom putu u EU, te je dogovarana dinamika održavanja međuvladinih konferencija tijekom mađarskog predsjedanja Unijom.



Priopćenja