Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik Andrej Plenković sastao se u utorak, 9. studenoga 2010. godine u Bernu s Henriem Gétazom, šefom Ureda za integracije, i Christianom Meuwlyem, političkim direktorom, iz švicarskog Ministarstva vanjskih poslova

Raspravljena je politička, gospodarska i sektorska suradnja između dvije zemlje, te je obostrano ocijenjeno da su odnosi vrlo kvalitetni

Raspravljena je politička, gospodarska i sektorska suradnja između dvije zemlje, te je obostrano ocijenjeno da su odnosi vrlo kvalitetni. Zabilježen je i pozitivan trend u gospodarskoj razmjeni, kao i povećan broj posjeta švicarskih turista Hrvatskoj u ovoj sezoni.

Državni tajnik Plenković predstavio je napore koje Republika Hrvatska poduzima u završnoj fazi pregovora s Europskom unijom, uz ambicije da se pregovori završe za vrijeme mađarskog predsjedanja u prvoj polovici 2011. godine.

Šef Ureda za integracije Gétaz je pojasnio posebne odnose koje Švicarska ima s Europskom unijom kroz razgranatu mrežu bilateralnih ugovora, koji će se primjenjivati i na Republiku Hrvatsku nakon njenog pristupanja Uniji. Istaknuo je i financijsku potporu koju Švicarska daje novim državama članicama Unije u iznosu od 1 mlrd. CHF, podupirući na taj način kohezijsku politiku Europske unije i ravnomjeran razvoj svih europskih regija.

U razgovoru s političkim direktorom Meuwlyem razmotrena su pitanja bilateralne suradnje te stanje u državama jugoistočne Europe, koje je u fokusu vanjskopolitičkog interesa Švicarske i Hrvatske.

Priopćenja