Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Na 9. zasjedanju Radne skupine Vijeća za ljudska prava posvećene Univerzalnom pregledu stanja ljudskih prava (UPR), državni tajnik Andrej Plenković predvodio je hrvatsko izaslanstvo

Na 9. zasjedanju Radne skupine Vijeća za ljudska prava posvećene Univerzalnom pregledu stanja ljudskih prava (UPR), državni tajnik Andrej Plenković predvodio je hrvatsko izaslanstvo, te je kroz interaktivni dijalog s članicama Ujedinjenih naroda predstavio prvo Nacionalno izvješće Republike Hrvatske podneseno ovom novom mehanizmu međunarodnog izvještavanja o ljudskim pravima u svakoj od država članica UN-a

Na prezentaciji održanoj u Ženevi 8. studenoga 2010. godine, u sklopu ovog mehanizma, Hrvatska je predstavila značajan napredak postignut u području promicanja i zaštite ljudskih prava, kao podloge učinkovitog i odgovornog društva utemeljenog na poštivanju demokratskih načela i vladavine prava. Pritom je istaknuto kako je izgradnja razvijenog pravnog i institucionalnog okvira, usklađenog s međunarodnim standardima u području zaštite ljudskih prava, također značajna u kontekstu završetka pregovora za pristupanje Europskoj uniji.

Tijekom javne interaktivne rasprave u kojoj je sudjelovalo 48 država, državni tajnik Plenković izdvojio je napredak postignut u područjima od posebne važnosti za Republiku Hrvatsku, kao što su reforma pravosuđa, zaštita i promicanje manjinskih prava, suzbijanje svih oblika diskriminacije, unaprjeđivanje prava djece i osoba s invaliditetom. Potvrđena je predanost Republike Hrvatske rješavanju preostalih pitanja proizašlih iz ratnih zbivanja, kao što je uspostava učinkovitih mjera za dovršenje povratka izbjeglica, te naglašeni napori učinjeni na procesuiranju ratnih zločina, pred domaćim pravosuđem i u suradnji s međunarodnom zajednicom.

Države su redom pozdravile napredak postignut u izgradnji demokratskih institucija i pravnog i institucionalnog okvira za promicanje i zaštitu ljudskih prava, te uputile preporuke za daljnje unaprjeđenje.

Osvrnuvši se na ostala izlaganja, državni tajnik Plenković izrazio je zadovoljstvo što je velik broj članica UN-a prepoznao postignuti napredak i izrazio podršku procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Univerzalni periodički pregled i iz njega proizašle preporuke pozdravio je kao koristan i kreativan doprinos za daljnji napredak u ovom području, te izrazio podršku Hrvatske radu Vijeća za ljudska prava UN-a.



Priopćenja