Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik dr. sc. Davor Božinović sudjelovao je od 5. do 7. studenog 2010. godine kao hrvatski predstavnik na prestižnom Međunarodnom sigurnosnom forumu u Halifaxu, Kanada

Konferencija u Halifaxu, koju drugu godinu zaredom organizira Vlada Kanade i američka nevladina organizacija German Marshall Fund okupila je najznačajnija svjetska imena iz područja sigurnosne politike kako bi se razmijenila mišljenja o sigurnosnim temama na globalnoj i regionalnim razinama

Konferencija u Halifaxu, koju drugu godinu zaredom organizira Vlada Kanade i američka nevladina organizacija German Marshall Fund okupila je najznačajnija svjetska imena iz područja sigurnosne politike kako bi se razmijenila mišljenja o sigurnosnim temama na globalnoj i regionalnim razinama.

Državni tajnik Božinović govorio je na okruglom stolu „Suočavanje s budućnosti: Razvoj sigurnosne zajednice na Balkanu“, s crnogorskim ministrom vanjskih poslova Milanom Roćenom, srbijanskim ministrom obrane Draganom Šutanovcem i američkom senatoricom Jeanne Shaneen, dok je moderator okruglog stola bio Ivan Vejvoda iz organizacije German Marshall Fund.

Državni tajnik Božinović istaknuo je predvodničku ulogu Republike Hrvatske u integrcijskim procesima u Jugoistočnoj Europi te naglasio značaj euroatlantske perspektive za sve države. Regionalna stabilnost nacionalni je interes Republike Hrvatske, a proces pomirenja od izuzetne je važnosti za nadilaženje nasljeđa prošlosti. Sudionici okruglog stola pohvalili su nedavne napore raznih strana po tom pitanju, ističući pozitivan i dalekosežan primjer susreta hrvatskog i srpskog predsjednika te predsjednice Vlade Republike Hrvatske u Vukovaru. Forum je iskorišten za brojne bilateralne susrete i neformalne razgovore.



Priopćenja