Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Veleposlanik Drago Veleposlanik Republike Hrvatske u Japanu Drago Štambuk sudjelovao je u četvrtak, 28. listopada 2010. godine, u svečanom otvaranju radova na Kući japansko-hrvatskoga prijateljstva u Tokamachiju, u japanskoj prefekturi Niigata.

Na inicijativu veleposlanika Štambuka već pet godina u Tokamachiju radi se na projektu izgradnje Kuće prijateljstva, kao nastavku prijateljstva započetog za vrijeme boravka hrvatske nacionalne reprezentacije 2002. godine u gradu Tokamachiju

Na inicijativu veleposlanika Štambuka već pet godina u Tokamachiju radi se na projektu izgradnje Kuće prijateljstva, kao nastavku prijateljstva započetog za vrijeme boravka hrvatske nacionalne reprezentacije 2002. godine u gradu Tokamachiju, tijekom sudjelovanja na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Japanu. Autori projekta istaknuti su hrvatski arhitekti Vinko Penezić i Krešimir Rogina.

Kuća ima športsku, društveno-kulturnu i simboličku razinu. Na simboličkoj razini riječ je o jedinstvenom projektu koji je spoj hrvatskoga svjetionika i japanske lanterne, a u sjedinjenju vječnoga svjetla zrcali se prijateljstvo dvaju udaljenih, a bliskih naroda. Za manje od pola godine, od kada je predstavljen javnosti, projekt je izazvao veliki interes i pažnju u Japanu.

Gradonačelnik Tokamachija Yoshifumi Sekiguchi najavio je završetak radova i dovršenje Kuće japansko-hrvatskog prijateljstva u proljeće 2012. godine, s predviđenim svečanim otvaranjem objekta u lipnju iste godine. Veleposlanik Štambuk istaknuo je važnost Kuće za jačanje hrvatsko-japanskog prijateljstva, njenu simboličku i društvenu, sportsku i kulturnu, te međudržavnu važnost.



Priopćenja