Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik Andrej Plenković, sudjelovao je u Opatiji na Generalnoj skupštini Udruženja Mediteranskih komora trgovine i industrije – ASCAME, koja se po prvi puta održala u Republici Hrvatskoj

Na skupu koji je organizirala Hrvatska gospodarska komora, s temom – „Zemlje Mediterana zajedničkim nastojanjima protiv krize“, okupilo se više od 150 predstavnika gospodarskih udruženja iz više od dvadeset mediteranskih država

Na skupu koji je organizirala Hrvatska gospodarska komora, s temom – „Zemlje Mediterana zajedničkim nastojanjima protiv krize“, okupilo se više od 150 predstavnika gospodarskih udruženja iz više od dvadeset mediteranskih država. Domaćin skupa bio je Nadan Vidošević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, a sudjelovao je i Đuro Popijač, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva.

Državni tajnik Plenković govorio je o ulozi Republike Hrvatske u Uniji za Mediteran. Istaknuo je kako je Mediteran jedna od glavnih odrednica identiteta Hrvatske, koja svoje čvrsto uporište ima u zemljopisnom položaju kao i kulturnom i povijesnom nasljeđu. Napomenuo je značenje Mediterana za europsku sigurnost, te ulogu Unije za Mediteran u daljnjem suočavanju država regije sa strateškim izazovima, među kojima je globalna ekonomska kriza. Upoznao je sudionike s najvažnijim područjima suradnje u okviru Unije za Mediteran, kao što su ekološka zaštita Mediterana, pomorsko i cestovno povezivanje, civilna zaštita, alternativni izvori energije i Mediteranski solarni plan, visoko obrazovanje i istraživanje te Mediteranska poslovna inicijativa. Pritom je posebice naglasio da je Jadran integralni dio Mediterana te je govorio o vitalnom interesu Hrvatske za daljnji razvoj trgovine na Mediteranu i sudjelovanje Republike Hrvatske u svim inicijativama i programima zajedničke mediteranske suradnje. Istaknuo je važnosti financijske potpore iz europskih fondova te očekivanje kako će hrvatske tvrtke sudjelovati u takvim zajedničkim projektima.

Sudionicima skupa državni tajnik Plenković je predstavio i značenje Mediterana za Europsku uniju, istaknuvši pritom kako će skoro članstvo Hrvatske u Europskoj uniji pridonijeti njenom još većem angažmanu u regiji, pa i u specifičnim oblicima suradnje koji mogu pridonijeti jačanju gospodarstava i izlasku iz ekonomske krize. Kao primjere je naveo prometno povezivanje sredozemnih država i razvoj turizma, suradnju sjevernojadranskih i mediteranskih luka; suradnju u malom i srednjem poduzetništvu te energetsko povezivanje i inicijative za razvoj održivih izvora energije.



Priopćenja