Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković održao je uvodno obraćanje na seminaru pod nazivom „Kako poslovati s Kanadom?“

Seminar su organizirali Veleposlanstvo Kanade u Republici Hrvatskoj, Kanadsko-hrvatska poslovna mreža i Hrvatska gospodarska komora, uz podršku Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske

Ministar Jandroković istaknuo je partnerstvo između Hrvatske i Kanade, bez otvorenih pitanja, uz brojne bilateralne posjete na najvišoj razini. Istaknuo je pritom, posebno posjet kanadskog premijera Stephena Harpera Republici Hrvatskoj u svibnju ove godine, te susrete s Lynne Yelich, prvom ministricom u kanadskoj Vladi hrvatskih korijena. Zahvalio je Kanadi na snažnoj potpori ulasku Hrvatske u NATO, ali i podršci koju joj pruža tijekom pristupnog procesa za članstvo u Europskoj uniji. Važnom poveznicom između dvije države istaknuo je i brojnu hrvatsku zajednicu u Kanadi kao i vrlo poduzetnu zajednicu Hrvata povratnika iz Kanade koji sada žive u Hrvatskoj.

Ministar Jandroković napomenuo je kako posebnu pozornost u budućnosti treba pridati gospodarskoj suradnji. Naglasio je pritom kako Hrvatska, koja je postala glavni trgovinski partner Kanade u regiji, želi razvijati još dublje ekonomsko partnerstvo, značajnije intenzivirati trgovinske, ulagačke, energetske i ukupne gospodarske odnose, te postati strategijski i gospodarski partner Kanade za ovaj dio Europe.

Izrazio je nadu o mogućem otvaranju trgovačkog ureda Kanade u Zagrebu. Uz mnoge druge komparativne prednosti, kazao je kako će i završetak pregovora s Europskom unijom iduće godine dodatno povećati atraktivnost Hrvatske za kanadske ulagače. S tim u svezi naglasio je vrlo uspješan jučerašnji susret predsjednice Vlade Kosor s predsjednikom Europske komisije Barrosom, i potpredsjednicom Europske komisije i povjerenicom za pravosuđe Reding, kojom prigodom je dana snažna potpora u nastavku provedbe reformi, i hrvatskoj Vladi, i premijerki Kosor osobno.

Spomenuvši trideset projekata novog investicijskog ciklusa hrvatske Vlade, ukupne vrijednosti gotovo 14 milijardi eura, ministar Jandroković izrazio je uvjerenje kako će neki od njih naići i na interes kanadskih investitora.

Na koncu svojeg izlaganja ministar Jandroković poručio je nazočnim gospodarstvenicima kako uvijek mogu računati i na pomoć hrvatske diplomatsko-konzularne mreže, kako u pružanju informacija o kanadskom tržištu, tako i u pružanju potrebne pomoć pri predstavljanju u Kanadi i uspostavi prvih kontakata s potencijalnim partnerima.



Priopćenja