Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sastao se, u petak, 22. listopada 2010. godine, na marginama proširenog ministarskog susreta u Bratislavi, s ministrom vanjskih poslova Slovačke Republike Mikulášom Dzurindom.

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo vrlo dobrim i prijateljskim odnosima između dviju zemalja, te istaknuli brojne mogućnosti za daljnju suradnju

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo vrlo dobrim i prijateljskim odnosima između dviju zemalja, te istaknuli brojne mogućnosti za daljnju suradnju. Ministar Jandroković uputio je zahvalu Slovačkoj na potpori koju kontinuirano pruža Hrvatskoj na njezinom putu prema članstvu u Europskoj uniji, kao i ministru Dzurindi na osobnom doprinosu hrvatskom pristupnom procesu.

Podsjetio je pritom i na sudjelovanje izaslanstva slovačkog Ministarstva vanjskih poslova na prošlotjednoj konferenciji „Komuniciranje Europe“ u Zagrebu, u okviru koje su predstavljena iskustva Slovačke iz eurointegracijskog procesa, a posebice iskustva u provedbi komunikacijske strategije za informiranje građana o Europskoj uniji.

Današnji susret ministara vanjskih poslova Višegradske skupine i zemalja jugoistočne Europe sugovornici su ocijenili jasnim signalom potpore politici proširenja Europske unije na zemlje regije. Ministar Jandroković pritom je još jednom uputio zahvalu slovačkom predsjedništvu Višegradske skupine što je kao jedan od prioriteta svog programa istaknulo potporu potpisivanju i ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora, kao i stavljanje naglaska na ulogu Hrvatske u kontekstu euroatlantske perspektive zemalja regije.

Na sastanku su također razmijenjena mišljenja o aktualnoj situaciji u jugoistočnoj Europi, s posebnim naglaskom na stanje u Bosni i Hercegovini i nedavno održane izbore.



Priopćenja