Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Austriji prof. dr. Zoran Jašić otvorio je u četvrtak, 21. listopada 2010. u prostorijama Gradišćansko-hrvatskog centra u Beču

Otvorenje knjižnice realizirano je slijedom višegodišnjih nastojanja Gradišćansko-hrvatskog centra

Otvorenje ,,Knjižnice Hrvatskog centra – Franjo Rotter'' realizirano je slijedom višegodišnjih nastojanja Gradišćansko-hrvatskog centra te kao rezultat suradnje Centra s nizom hrvatskih institucija (Ministarstvo kulture, Grad Zagreb, Matica hrvatska, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija) koje su tijekom proteklih godina donacijama knjiga omogućili opremanje biblioteke.

Veleposlanik prof.dr. Jašić prenio je glavne naglaske iz pisma ministra mr. Bože Biškupića, posebice istaknuvši da je otvaranjem ,,Knjižnice Hrvatskog centra – Franjo Rotter'' uspješno zaokružena još jedna dionica dugogodišnje bliske suradnje između Hrvata u RH i Hrvata i gradišćanskih Hrvata u Austriji. U svom govoru veleposlanik Jašić podsjetio je na važnost knjige u okviru brige za jezik kao ključnog faktora za očuvanje kulture i identiteta jednog naroda. Istaknuo je da otvorenje javne hrvatske knjižnice u Beču predstavlja značajan doprinos afirmaciji hrvatske kulture u Beču kao gradu u kojem zemlje srednje i jugoistočne Europe ulažu izrazito velike napore u afirmaciju svoje kulture, posebice putem djelovanja kulturnih instituta. Veleposlanik Jašić također je istaknuo da je knjiga posebice za male narode, koji nisu odlučujući u stvaranju svjetskih trendova u književnosti i znanosti, moćno sredstvo za očuvanje njihove kulture i identiteta.

Na život i djelovanje Franje Rottera (1970.- 2002.), kroatista, povjesničara književnosti i pjesnika porijeklom iz Gradišća, koji je usprkos kratkom životnom vijeku pružio značajan doprinos kulturnoj i znanstvenoj afirmaciji gradišćanskih Hrvata u Beču, u svojim su govorima podsjetili njegovi profesori sa Sveučilišta u Beču, prof.dr. Radoslav Katičić i prof. Branislava Zaradić.



Priopćenja