Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik Andrej Plenković predvodio je hrvatsko izaslanstvo 20. i 21. listopada 2010. godine u Montreuxu, Švicarskoj, na 26. ministarskoj konferenciji međunarodne organizacije Frankofonije

Državni tajnik Plenković naglasio je političku dimenziju Frankofonije s kojom Hrvatska dijeli zajedničke vrijednosti – afirmaciju univerzalnih načela demokracije, vladavine prava, poštivanje ljudskih prava, promicanje mira, solidarnosti i suradnje, a osobito zaštitu i promicanje jezične i kulturne raznolikosti

Državni tajnik Plenković naglasio je političku dimenziju Frankofonije s kojom Hrvatska dijeli zajedničke vrijednosti – afirmaciju univerzalnih načela demokracije, vladavine prava, poštivanje ljudskih prava, promicanje mira, solidarnosti i suradnje, a osobito zaštitu i promicanje jezične i kulturne raznolikosti.

U svjetlu budućeg članstva Hrvatske u Europskoj uniji, u kojoj je francuski drugi radni jezik, promicanje toga jezika u Hrvatskoj ima značajnu dimenziju. Državni tajnik je izrazio zahvalnost organizaciji Frankofonije na pomoći koju, zajedno sa svojim partnerima – Francuskom, Luksemburgom i Belgijom – pruža u financiranju unaprjeđivanja znanja francuskog jezika za ukupno 1400 državnih službenika i diplomata.

Podsjetio je da je perspektiva budućeg članstva u Uniji osnažena Hrvatsko-francuskim strateškim partnerstvom kojeg su u srpnju ove godine u Zagrebu potpisali predsjednici vlada Jadranka Kosor i François Fillon.

Državni tajnik je istaknuo da će ulaskom u Uniju broj država članica koje su ujedno i članice Frankofonije narasti na 15 od 28. Pozdravio je očekivani primitak u članstvo u statusu promatrača Bosne i Hercegovine te Crne Gore.

U kontekstu napora što ih Frankofonija ulaže u solidarnoj stabilizaciji prilika na prostoru svojih članica, istaknuo je da se pet od petnaest mirovnih misija u kojima Hrvatska sudjeluje nalaze na teritoriju država članica Frankofonije (čad, Cipar, Haiti, Libanon, Srednjoafrička Republika).

Ministarska konferencija održana je uoči XIII. sastanka na vrhu Frankofonije koji okuplja šefove država i vlada 70 država članica. Republika Hrvatska članica je međunarodne organizacije Frankofonije u svojstvu promatrača od 2004. godine.

U sastavu hrvatskog izaslanstva na ministarskoj konferenciji sudjelovali su i osobni izaslanik predsjednika Republike Predrag Matvejević, veleposlanik Republike Hrvatske u švicarskoj Konfederaciji Jakša Muljačić, član Nacionalnog povjerenstva za Frankofoniju Zvonimir Frka-Petešić, te Lea Lasić iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

 

Frankofonija. Međunarodna organizacija Frankofonije je međunarodna organizacija koja okuplja 70 država i pokrajina (53 redovnih članica, 3 pridružene članice i 14 članica u statusu promatrača), ukupno s oko 870 milijuna ljudi na svim kontinenatima. Dužnost glavnog tajnika obnaša nekadašnji predsjednik Senegala Abdou Diouf. Sastanci na vrhu održavaju se svake dvije godine; prethodni je održan 2008. u Québecu (Kanada). Hrvatski sabor postao je 2008. član Parlamentarne skušptine Frankofonije. U 2009. godini, Međunarodna organizacija Frankofonije je, zajedno sa svojim partnerima, financirala aktivnosti u Hrvatskoj u iznosu od 88 380 eura.
Francuski jezik se širi: trenutačno u svijetu ima oko 220 milijuna frankofona, a očekuje se da ih 2050. bude pola milijarde. Francuski je službeni ili radni jezik u 32 države, treći je jezik na Internetu i jedini jezik pored engleskog koji se uči u gotovo svim zemljama svijeta. U Europskoj uniji, francuski je drugi po redu materinski jezik prema broju govornika (16 %), odmah poslije njemačkog (23 %) i ispred engleskog (15,9 %).
Sve veća prisutnost francuskog jezika u Hrvatskoj.  Pored redovnog školskog sustava, učenje francuskog jezika u Hrvatskoj oslanja se i na čitav niz komplementarnih ustanova i mehanizama, poput Francuskog instituta u Zagrebu, mreže od ukupno pet Alliance française diljem Hrvatske, dvojezičnih hrvatsko-francuskih gimnazija i nastava, Europskog frankofonskog ljetnog sveučilista u Rijeci, jezičnih stažiranja, ili stručnih studija na francuskoj Visokoj školi za javnu upravu (ENA).
Od 2005. dodijeljeno je preko 1800 diploma polaznicima općih ili specijaliziranih tečajeva francuskog jezika. A sve većoj zastupljenosti francuskog jezika u Hrvatskoj pridonose i Dani frankofonije koji se u Hrvatskoj obilježavaju tijekom cijelog ožujka.



Priopćenja