Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković primio je u srijedu, 20. listopada 2010. godine, tajnika Svete Stolice za odnose sa državama, monsinjora Dominiquea Mambertija

Sugovornici su bilateralne odnose ocijenili odličnima te izrazili uvjerenost kako će ovaj posjet dodatno osnažiti prijateljski dijalog i suradnju na obostrano zadovoljstvo

Sugovornici su bilateralne odnose ocijenili odličnima te izrazili uvjerenost kako će ovaj posjet dodatno osnažiti prijateljski dijalog i suradnju na obostrano zadovoljstvo. Potvrđena je i zajednička volja da se nastavi konstruktivan dijalog dviju država te je ministar Jandroković izrazio zadovoljstvo redovnim kontaktima s tajnikom Mambertijem i prisjetio se vrlo uspješnog sastanka u Vatikanu u lipnju 2009. godine.

Ministar Jandroković izvijestio je da je Republika Hrvatska i nadalje čvrsto opredijeljena za nastavak provedbe bilateralnih ugovora. Također je izrazio nadu da će Republiku Hrvatsku uskoro posjetiti i papa Benedikt XVI.

Svojem se gostu zahvalio na iskrenoj potpori koju Republika Hrvatska uživa od Svete Stolice od uspostave suverene i nezavisne Republike Hrvatske pa tako i tijekom pregovaračkog procesa s Europskom unijom.

Tijekom razgovora naglasak je bio na važnosti ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, a posebna pozornost je posvećena vrijednostima na kojima se temelji Europska unija i vrijednostima koje se nalaze u temeljima identiteta Republike Hrvatske. Ministar Jandroković izvijestio je sugovornika o dinamici pregovora, o aktivnostima koje provodi Vlada Republike Hrvatske kako bi ispunila zadana mjerila europskih partnera te o očekivanjima od skorašnje Međuvladine konferencije, ali i glede završetka pregovaračkog ciklusa.

Sugovornici su razgovarali i o zajedničkom obilježavanju 300. obljetnice rođenja Ruđera Boškovića sljedeće godine Na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, pošte dviju država će tim povodom izdati poštansku marku posvećenu velikom hrvatskom znanstveniku.

Ministar Jandroković i tajnik Mamberti razmijenili su mišljenja i o situaciji u regiji jugoistočne Europe, s posebnim naglaskom na aktualni razvoj događaja i položaj hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Složili su se kako svim državama jugoistoka Europe treba jamčiti jasnu euroatlantsku budućnost.



Priopćenja