Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik dr. sc. Davor Božinović i predsjednik Zastupničkog doma meksičkog parlamenta Jorge Carlos Ramirez Marin inaugurirali su u Ciudad de Mexicu Skupinu prijateljstva Hrvatske i Meksika

Predsjednik Zastupničkog doma Ramirez, ujedno supredsjedatelj Skupine prijateljstva s meksičke strane, rekao je kako su Meksiko kao država od 111 milijuna stanovnika i Hrvatska naoko dvije vrlo različite i udaljene države, no da ipak imaju brojne sličnosti, bilo da je riječ o povijesti, kulturi ili mentalitetu

Predsjednik Zastupničkog doma Ramirez, ujedno supredsjedatelj Skupine prijateljstva s meksičke strane, rekao je kako su Meksiko kao država od 111 milijuna stanovnika i Hrvatska naoko dvije vrlo različite i udaljene države, no da ipak imaju brojne sličnosti, bilo da je riječ o povijesti, kulturi ili mentalitetu. Riječ je o dvije prijateljske države i dva naroda koje nadasve spajaju zajedničke vrijednosti.

Državni tajnik Božinović čestitao je nazočnim meksičkim zastupnicima i članovima Skupine prijateljstva dvjestotu obljetnicu nezavisnosti Meksika i stotu obljetnicu revolucije koju Meksiko slavi 20. studenoga ove godine. Osvrnuvši se na put Hrvatske ka neovisnosti, rekao je kako povijest prijateljstva hrvatskog i meksičkog naroda seže mnogo dalje od njihova stjecanja neovisnosti te podsjetio na hrvatske mornare i misionare koji su početkom 16. stoljeća stizali u Meksiko i stvarali jezgru današnjih odnosa.

Državni tajnik Božinović je uručio predsjedniku Zastupničkog doma Ramirezu pismo kojim ga predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić poziva u posjet Republici Hrvatskoj.



Priopćenja