Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik dr. sc. Davor Božinović održao je političke konzultacije s državnom tajnicom u Ministarstvu vanjskih poslova Meksika Marijom de Lourdes Arandom Bezaury

Državna tajnica Aranda rekla je kako se Meksiko veseli skorom ulasku Republike Hrvatske, te izrazila uvjerenje kako će to biti dobro za Hrvatsku ali će i unaprijediti gospodarsku suradnju između dviju zemalja, budući da je Meksiko prva zemlja Latinske Amerike koja je, još 2000. godine, potpisala strateško partnerstvo s Europskom i njezin je treći trgovinski partner

Državna tajnica Aranda rekla je kako se Meksiko veseli skorom ulasku Republike Hrvatske, te izrazila uvjerenje kako će to biti dobro za Hrvatsku ali će i unaprijediti gospodarsku suradnju između dviju zemalja, budući da je Meksiko prva zemlja Latinske Amerike koja je, još 2000. godine, potpisala strateško partnerstvo s Europskom i njezin je treći trgovinski partner. Gospodarskoj bilateralnoj suradnji i porastu ulaganja zasigurno će doprinijeti i planirano otvaranje dvaju počasnih konzulata Mesika u Zagrebu i Splitu.

Državni tajnik Božinović uputio je zahvalu na nedavnom ukidanju viza za hrvatske državljane, što je dodatno unaprijedilo vrlo dobre odnose između dviju zemalja i otvorilo prostor za intenzivniju turističku suradnju.

Izvijestio je o stanju pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom te o borbi protiv korupcije koju provodi hrvatska Vlada. Izložio je hrvatski pogled na stanje u regiji naglasivši da je proces europskih integracija najbolji put za postizanje stabilnosti i prosperiteta svih zemalja jugoistoka Europe.

Sugovornici su razmijenili iskustva u multilateralnim pitanjima s posebnim osvrtom na sigurnosna pitanja i članstva dviju država u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.



Priopćenja