Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković održao je u ponedjeljak, 18. listopada 2010. godine, u Splitu, bilateralni sastanak s ministrom vanjskih poslova Republike Slovenije Samuelom Žbogarom.

Ministri su izrazili zadovoljstvo današnjim susretom, organiziranim povodom otvorenja novih prostorija Generalnog konzulata Republike Slovenije u Splitu, te uvjerenje kako će aktivnosti ovog konzulata pridonijeti daljnjem jačanju suradnje između dviju zemalja

Ministri su izrazili zadovoljstvo današnjim susretom, organiziranim povodom otvorenja novih prostorija Generalnog konzulata Republike Slovenije u Splitu, te uvjerenje kako će aktivnosti ovog konzulata pridonijeti daljnjem jačanju suradnje između dviju zemalja. Današnji susret ocijenili su i dodatnom potvrdom hrvatsko-slovenskog prijateljstva te nastavkom pozitivnog trenda u odnosima dviju zemalja koji se bilježi od postizanja dogovora o sklapanju Sporazuma o arbitraži.

Ministar Jandroković kazao je kako se u duhu međusobnog razumijevanja i povjerenja rješavaju preostala otvorena bilateralna pitanja, a postignutim dogovorom o rješavanju pitanja dugovanja Ljubljanske banke kao i radom Mješovitog povjerenstva za otvorena pitanja daje se dodatan poticaj unaprjeđenju ukupnih uzajamnih odnosa.

Napomenuo je pritom kako zbog takvog pozitivnog trenda Hrvatska računa na snažnu podršku Slovenije u završnici pregovora o članstvu u Europskoj uniji. Kao prioritet hrvatske Vlade istaknuo je zatvaranje preostalih pregovaračkih poglavlja do kraja 2010., odnosno najkasnije početkom 2011., kako bi tijekom mađarskoga predsjedanja Unijom Hrvatska potpisala Ugovor o pristupanju.

Ministri su se složili kako će ostvarenje tog najvažnijeg hrvatskog vanjskopolitičkog cilja poslati i dodatnu poruku ohrabrenja zemljama jugoistočne Europe. Također su potvrdili kako Hrvatska i Slovenija ostaju predane nastavku Brdskog procesa, odnosno pružanju podrške zemljama jugoistoka Europe u jačanju regionalne suradnje i njihovog napretka na europskom putu.

Uz zajednički angažman u regiji, ministri su istaknuli i potrebu jačanja gospodarske suradnje između Hrvatske i Slovenije, čemu je bio posvećen i današnji sastanak s hrvatskim i slovenskim gospodarstvenicima u Splitu.

Potreba intenzivnije suradnje istaknuta je i u području turizma, posebice imajući u vidu činjenicu da je hrvatski turizam tijekom ovogodišnje sezone ostvario rekordne rezultate na slovenskom tržištu. Slovenija će biti i zemlja partner na Danima hrvatskog turizma koji će se održati ovog tjedna u Rovinju.



Priopćenja