Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković primio je u petak, 15. listopada 2010. godine, ministra vanjskih poslova i institucionalnih odnosa Kneževine Andore Xaviera Espota Miróa

Ministri su potvrdili izvanredne bilateralne odnose, neopterećene otvorenim pitanjima, s potencijalom njihovog daljnjeg jačanja u svim područjima od zajedničkog interesa

Ministri su potvrdili izvanredne bilateralne odnose, neopterećene otvorenim pitanjima, s potencijalom njihovog daljnjeg jačanja u svim područjima od zajedničkog interesa. Također su se složili kako je današnji susret izvrsna prilika za produbljivanje prijateljskih odnosa i suradnje između dviju država.

Ministar Jandroković izvijestio je svojeg gosta o trenutnom stanju pregovaračkog procesa Republike Hrvatske s Europskom unijom te o očekivanom hodogramu završetka pregovora i potpisivanja pretpristupnog ugovora s Unijom.

Ministar Miró zaželio je hrvatskim vlastima uspješan nastavak pregovaračkog procesa te informirao svojeg domaćina o specifičnostima odnosa Kneževine Andore i Europske unije.

Ministri su izrazili želju za intenziviranjem gospodarske suradnje, osobito u području turizma nastavno na bogato iskustvo koje Kneževina Andora ima u tom gospodarskom sektoru.

Sugovornici su potvrdili i izvrsnu suradnju dviju država i obostranu potporu u multilateralnim organizacijama, osobito unutar Ujedinjenih naroda. Bilo je riječi i o aktualnoj političko-sigurnosnoj situaciji u regiji jugoistočne Europe te su ministri podržali napore Europske unije i ostalih međunarodnih čimbenika usmjerene k stabilizaciji spomenute regije.



Priopćenja