Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković sastao se na marginama sastanka Sjevernoatlantskog vijeća NATO-a, u četvrtak, 14. listopada 2010. godine, u Bruxellesu, sa zamjenikom predsjednika Vlade i ministrom vanjskih poslova Češke Republike Karelom Schwarzenbergom

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo odličnim bilateralnim odnosima između Republike Hrvatske i Češke Republike

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo odličnim bilateralnim odnosima između Republike Hrvatske i Češke Republike.

Ministar Jandroković zahvalio je ministru Schwarzenbergu na potpori i pomoći koju Češka kontinuirano pruža Hrvatskoj na njezinom putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji. U tom kontekstu izvijestio ga je i o aktualnom stanju pristupnih pregovora te istaknuo kako je cilj Hrvatske zatvoriti sva poglavlja i potpisati pristupni ugovor u prvoj polovici sljedeće godine, tijekom mađarskog predsjedanja Europskom unijom.

Izrazivši uvjerenje u daljnji napredak na idućoj Međuvladinoj konferenciji o pristupanju, koja će se održati početkom studenoga, također je napomenuo kako će se posebna pažnja pridati reformi pravosuđa i javne uprave, borbi protiv korupciji i restrukturiranju brodograđevnog sektora.

Sugovornici su razmijenili i mišljenja o situaciji u jugoistočnoj Europi pri čemu su se posebno osvrnuli na stanje u Bosni i Hercegovini te rezultate nedavno održanih parlamentarnih izbora. Složili su se kako je euroatlantska perspektiva Bosne i Hercegovine, ali i ostalih zemalja jugoistočne Europe, najbolje jamstvo za postizanje trajnog mira i stabilnosti.

U dijelu razgovora o gospodarskoj suradnji istaknute su brojne mogućnosti njezina unaprjeđenja, ponajprije u području energetike i turizma.

Bilo je riječi i o sudjelovanju Republike Hrvatske u mirovnoj misiji u Afganistanu, misiji KFOR na Kosovu, te međusobnoj suradnji unutar NATO-a.



Priopćenja