Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković primio je u utorak, 12. listopada 2010. godine, izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku i obranu Knesseta Države Izrael.

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo dinamičnim razvojem hrvatsko-izraelskih bilateralnih odnosa kojima je utemeljeno međusobno povjerenje kao najznačajniji politički kapital između dviju zemalja

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo dinamičnim razvojem hrvatsko-izraelskih bilateralnih odnosa kojima je utemeljeno međusobno povjerenje kao najznačajniji politički kapital između dviju zemalja. Ministar Jandroković je tom prigodom podsjetio na posjet Izraelu u svibnju ove godine.

Upoznao je izaslanstvo izraelskog Knesseta i s aktualnim stanjem pristupnog procesa Republike Hrvatske za punopravno članstvo u Europskoj uniji, koji je došao u svoju završnu fazu.

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku i obranu Knesseta države Izrael Tzahi Hanegbi zahvalio Republici Hrvatskoj na sudjelovanju hrvatskih mirovnih snaga na Golanskoj visoravni, u okviru misije Ujedinjenih naroda UNDOF. Time Republika Hrvatska uvelike doprinosi stabilnosti i miru u regiji Bliskog istoka.

Sugovornici su se složili kako postoje veliki neiskorišteni gospodarski potencijali između dvije zemlje, posebice u prijenosu izraelskog znanje na području poljoprivrede, vodnog gospodarstva i visoke tehnologije. U tom kontekstu spomenut je mogući službeni posjet izraelskog gospodarskog izaslanstva početkom 2011. godine.

Izraelsko izaslanstvo izvijestilo je hrvatsku stranu o trenutnim političkim prilikama u širem okruženju te posebice o izraelsko-palestinskim mirovnim pregovorima.



Priopćenja