Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Uvodnim izlaganjem o iskustvima RH u pristupanju u članstvo EU državnoga tajnika za europske integracije Andreja Plenkovića otvoren je u Dubrovniku, 12. listopada 2010. godine, XII. Zajednički seminar o procesima europske integracije za mlade diplomate iz

Seminar tradicionalno organizira Diplomatska akademija Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske u suradnji sa Zakladom Hanns Seidel i Sveučilištem u Zagrebu

Seminar tradicionalno organizira Diplomatska akademija Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske u suradnji sa Zakladom Hanns Seidel i Sveučilištem u Zagrebu.

Program obuhvaća predavanja, rasprave i radionice iz izabranih tema o Europskoj uniji, kao što su procesi donošenja odluka i postupci pregovaranja u okviru Unije, nastanak Europske službe za vanjske akcije i posebnosti diplomatskog usavršavanja u tim uvjetima, novi izazovi i pristupi političkim i gospodarskim aspektima krize i recesije, kao i postignuća Republike Hrvatske u pregovorima, te mogući utjecaji budućeg hrvatskog članstva na daljnje procese širenja Europske unije.

Seminar je namijenjen mladim diplomatima iz država srednje, istočne i jugoistočne Europe. Ove godine sudjeluje ih 29, i to iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke Republike, Estonije, Kosova, Litve, Mađarske, Makedonije, Poljske, Slovenije, Srbije i Ukrajine, kao i iz Hrvatske. Uz predstavnike Hrvatskog sabora, Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija i Ministarstva uprave Republike Hrvatske, među predavačima su i drugi iskusni diplomati, sveučilišni profesori i stručnjaci iz Austrije, Bugarske, Mađarske i Savezne Republike Njemačke.

U prigodi današnjeg otvorenja seminara sudjelovali su, uz ostale, i njemački veleposlanik u Republici Hrvatskoj Bernd Fischer i ravnatelj Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Mladen Andrlić.

Zajednički seminar o procesima europske integracije održava se u prostorijama Poslijediplomskog središta u Dubrovniku, a polaznicima će se po završetku, 15. listopada, u ime Diplomatske akademije, Sveučilišta u Zagrebu i Zaklade Hanns Seidel uručiti posebne potvrde o pohađanju seminara.



Priopćenja