Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković sudjelovao je u utorak, 5. listopada 2010. godine u Bruxellesu na press-panelu u Europskoj komisiji o Dunavskoj strategiji u okviru 8. Otvorenih dana europskih regija i gradova u suorganizaciji Odbora

Državni tajnik Andrej Plenković govorio je o sudjelovanju Hrvatske u procesu elaboriranja Dunavske strategije, s ciljem naglašavanja podunavske dimenzije Hrvatske te realizacije konkretnih projekata i suradnje s drugim partnerima

Na press-panelu sudjelovali su također povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn, slovački potpredsjednik vlade i ministar za promet i telekomunikaciju Jan Figel’, zamjenica bugarskog ministra za regionalni razvoj i javne radove Lilyana Pavlova, povjerenica mađarske vlade za Dunavsku strategiju Etelka Barsi-Pataky, bavarska ministrica za savezne i europske poslove Emilia Müller, te ministar za europske poslove Baden-Württenberga Wolfgang Reinhart.

Državni tajnik Andrej Plenković govorio je o sudjelovanju Hrvatske u procesu elaboriranja Dunavske strategije, s ciljem naglašavanja podunavske dimenzije Hrvatske te realizacije konkretnih projekata i suradnje s drugim partnerima. Posebno je istaknuo značaj Dunavske strategije za što tješnje uključivanje Vukovarske-srijemske i Osječko-baranjske županije u različite oblike međunarodne i prekogranične suradnje, a u svjetlu poratne obnove hrvatskog podunavlja i njegovog gospodarskog i socijalnog razvoja. Podsjetivši na pripadnost Hrvatske srednjoeuropskom kulturnom krugu, naglasio je da su nadležni hrvatski resori u izradi Akcijskog plana predložili projekte iz područja prometa, zaštite okoliša, energetike, poduzetništva, kulture, turizma i civilnog društva.

Do kraja godine Europska komisija predstavit će nacrt Strategije i Akcijskog plana a njihovo usvajanje očekuje se na Europskom vijeću u lipnju 2011. na kraju mađarskog predsjedanja Europske unije za vrijeme kojeg Hrvatska očekuje završetak svojih pristupnih pregovora.

U svjetlu činjenice da će po završetku pregovora Europski parlament trebati dati svoj pristanak na Ugovoru o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, državni tajnik Andrej Plenković susreo se i s predsjednikom odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Gabrieleom Albertinijem, s kojim je razmotrena uloga i politička potpora Europskog parlamenta, kao i strategija o proširenju Europske unije.



Priopćenja