Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija primio je u petak, 1. listopada 2010. godine, vrhovnog zapovjednika Savezničkih snaga NATO-a za Europu admirala Jamesa G. Stavridisa.

Sugovornici su razmijenili mišljenja o doprinosu Republike Hrvatske misijama NATO-a u Islamskoj Republici Afganistan i u Republici Kosovo te o aktualnim političkim temama i sigurnosnim izazovima u jugoistočnoj Europi

Sugovornici su razmijenili mišljenja o doprinosu Republike Hrvatske misijama NATO-a u Islamskoj Republici Afganistan i u Republici Kosovo te o aktualnim političkim temama i sigurnosnim izazovima u jugoistočnoj Europi.

Admiral Stavridis izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je Republika Hrvatska članica NATO-a i hrvatskim doprinosom misiji ISAF u Afganistanu. Pohvalio je angažman hrvatskih vojnika i u Afganistanu i na Kosovu te dodao kako se stječe dojam, da je Hrvatska svojim političkim i vojnim doprinosom NATO-u, već dugogodišnji član Saveza.

Složili su se kako je ustrojavanje nacionalnih vojnih snaga i ostalih obrambenih institucija pitanje od najvećeg značaja za budućnost Afganistana.

Ministar Jandroković ponovio je stav Vlade Republike Hrvatske kako je euroatlantska perspektiva za države jugoistočne Europe nužan preduvjet za stabilnost cijele regije, ali i poticaj za reformske procese unutar predmetnih zemalja.. Dodao je kako Republika Hrvatska pruža punu podršku državama u regiji na njihovom putu prema članstvu u NATO-u i Europskoj uniji.

Admiral Stavridis pohvalio je pozitivan odnos Republike Hrvatske prema zemljama regije i politiku koja nastoji iznaći mirna, na pregovorima temeljena rješenja za sva političko-sigurnosna pitanja.

Bilo je riječi i o novom strateškom konceptu NATO-a te odnosima između NATO-a i Ruske Federacije.



Priopćenja